Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Καταδίκη του φασισμού και της αποκατάστασής του

Σε άλλη μια εντυπωσιοθηρική κίνηση προχώρησε χτες η ρωσική αστική εξουσία, με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Η Δούμα ενέκρινε επί της αρχής ένα διάταγμα με ισχύ νόμου που επιβάλλει ποινές σε όποιον αρνείται τα αποτελέσματα του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης κατά του φασισμού, αποκαθιστά τον ναζισμό και διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη δράση της Ρωσίας και των συμμάχων της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προβλέπονται ποινές χρηματικές έως 8.300 δολ. και φυλάκιση έως τρία χρόνια για όσους δημόσια εκφράζονται έτσι, πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα και ποινές έως 5 χρόνων σε ΜΜΕ που θα δημοσιεύσουν τέτοιες απόψεις και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα στην Ουκρανία και την ανάδειξη των νεοναζί στη νέα εξουσία, ωστόσο είναι φανερό ότι επιχειρεί να καπηιλευτεί την ηρωική προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος στη νίκη επί του φασιστικού τέρατος, που είναι γέννημα του ίδιου του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αν, δε, σκεφτεί κανείς ότι μόλις προχτές η ρώσικη κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν «έριξε νερό στο μύλο» του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της Ιστορίας, με «όχημα» τον «αντισταλινισμό», ανακοίνωσε διάταγμα που αποκαθιστά τα «θύματα του Στάλιν στην Κριμαία», μπορεί να καταλάβει τη σκοπιμότητα των σημερινών κινήσεων. Είναι φανερό ότι αυτό που επιχειρείται είναι, αξιοποιώντας τα αντιφασιστικά αισθήματα του ουκρανικού λαού, που έδωσε στον αγώνα ενάντια στους ναζί πάνω από 5 εκατομμύρια από τα συνολικά 22 εκατομμύρια των Σοβιετικών στρατιωτών και πολιτών, τη δίκαιη αντίστασή του στην αντιδραστική νέα αστική εξουσία του Κιέβου, να κρυφτεί ο ρόλος της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που δρα για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών της ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ