Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται πως βρίσκεται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα το Μαυροβούνιο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, Ουάσινγκτον και Μόσχα, μέσω των πρεσβειών τους, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς. Οι ΗΠΑ πχ. φέρεται να δίνουν οδηγίες για δήθεν «πάταξη της διαφθοράς» και η Ρωσία να αποδοκιμάζει την απόφαση των αρχών να συμπράξουν με την ΕΕ στο θέμα της ουκρανικής κρίσης.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά χτες το πρωί στη νότια Βαγδάτη προκαλώντας το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 27. Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ παραμένει ασταμάτητο, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Τετάρτης.

ΡΙΑΝΤ.-- Το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες τέσσερα νέα θανατηφόρα και 38 καινούρια άλλα κρούσματα κορονοϊών του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου MERS.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς υποσχέθηκε χτες στη Λιβύη «περισσότερη βοήθεια» για την αντιμετώπιση της βίας εξτρεμιστών. Σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη είπε ότι η χώρα (που καταστράφηκε το 2011 από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) δεν μπορεί να επιτύχει πολιτική ή οικονομική σταθερότητα χωρίς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Μίλησε δε για «αύξηση του βίαιου εξτρεμισμού» χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια πρόκληση πρώτα για τη Λιβύη και μετά για τους διεθνείς εταίρους της χώρας».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Στη Βηρυτό βρέθηκε χτες η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα ντερ Λάιεν που συζήτησε με την πολιτική ηγεσία της χώρας τρόπους «βοήθειας» για την αντιμετώπιση των πάνω από 1.000.000 Σύρων προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Λίβανο. Η Γερμανία συμμετέχει με 195 στρατιώτες στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL).

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Θα ερευνηθεί κάθε πιθανό σενάριο, δήλωσε χτες ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, σχετικά με το θάνατο του 26χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την Τετάρτη ότι ο νεαρός σκοτώθηκε από σφαίρα, αντικρούοντας προηγούμενη δήλωσή τους ότι σκοτώθηκε όταν έπεσε.

ΑΒΑΝΑ.-- Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Κούβας μεταξύ της κολομβιανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας των FARC. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών Ιβάν Μάρκες κατήγγειλε παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες τάζουν εκατομμύρια δολάρια σε όποιον θα δώσει πληροφορίες που θα εξυπηρετήσουν τη σύλληψη του επικεφαλής των FARC Τιμολέων Χιμένες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περίπου το 60% των υπόγειων υδάτων που έχουν ελεγχθεί στην Κίνα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση αν δεν υποβληθούν σε επεξεργασία. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι τα μολυσμένα εδάφη της χώρας εκτιμάται ότι είναι διπλάσια σε έκταση από την επικράτεια της Γαλλίας. Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος είχε παραδεχθεί το 2013 την ύπαρξη «χωριών καρκίνου», όπου τα κρούσματα της ασθένειας είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με τον μέσο όρο.

ΠΕΡΘ.-- Δεν έχουν σχέση με το Μπόινγκ 777 που χάθηκε στις 8/3/2014 τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν προχτές σε ακτή της Αουγκούστα στην Αυστραλία, δήλωσαν οι αρχές. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και χτες παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ