Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάθετα αντίθετο στο νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τον τίτλο «Ασκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», που αφορά στις λαϊκές αγορές. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο το ΚΚΕ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά επί της αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν, ενώ η ΔΗΜΑΡ το βρήκε θετικό.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την αυστηροποίηση των όρων για τη χορήγηση αδειών, καθώς απαιτείται πλέον φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όταν η πλειοψηφία των φτωχών αγροτών και μικροπωλητών είναι υπερχρεωμένοι. Οι θέσεις των πάγκων θα ρυθμίζονται με σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ενώ διαχωρίζονται οι θέσεις των αγροτοπαραγωγών από τους επαγγελματίες - πωλητές.

Οι δήμοι θα αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων στις λαϊκές αγορές, οπότε τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που ο δήμος αποφασίσει λιγότερες θέσεις από αυτές που ήδη υπάρχουν. Επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές, ακόμα και για μικροπαραβάσεις, όταν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται απλές συστάσεις, σε περίπτωση που παραβιάζουν κανόνες που αφορούν την δημόσια υγεία.

Προβλέπονται ακόμα όροι λειτουργίας των βιολογικών αγορών, ότι το 10% του αποθεματικού του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών θα διατίθεται για την ενίσχυση απόρων και ανέργων, όταν αυτό θα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και μείωση των ημερών από 7 σε 3 των εμποροπανηγύρεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται «να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλεμπόρων και να παραδώσει και αυτήν τη δραστηριότητα, όπως και άλλους τομείς της οικονομίας, στο μεγάλο κεφάλαιο». Σημείωσε ότι προωθείται «η εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους από αυτούς που σήμερα βγάζουν ένα μεροκάματο στις λαϊκές αγορές και στο υπαίθριο εμπόριο και η αντικατάστασή τους από μεγαλέμπορους και αλυσίδες σουπερμάρκετ που θα καταλάβουν τους πάγκους και θα εγκαταστήσουν μισθωτούς των 300 ή 400 ευρώ τον μήνα και ίσως λέω πολλά».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την αυστηροποίηση των όρων για τις άδειες σημειώνοντας: «Απαιτείτε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα τη στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών αλλά και των αγροτών, που οι μεν είναι στον ΟΑΕΕ και οι δε στον ΟΓΑ, είναι υπερχρεωμένοι ειδικά στην επαρχία και δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά και μένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Το γνωρίζετε και με αυτόν τον τρόπο θα αναγκάσετε χιλιάδες πωλητές σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα. Αυτό συμβαίνει όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι μια από τις πληγές για την αγροτιά είναι ο μεσάζοντας που απομυζά τον κόπο του αγρότη, ένας τρόπος διεξόδου για την παράκαμψη των μεσαζόντων, για όσους αγρότες έχουν όχημα, είναι οι λαϊκές αγορές».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δείχνοντας τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι πρόκειται για «αναδιαρθρώσεις» στο υπαίθριο εμπόριο αντίστοιχες «με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές», προκειμένου «η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ