Κυριακή 27 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το καταστάλαγμα ενός δίκαιου αγώνα

-- Ποιο είναι το καταστάλαγμα που πρέπει να κρατήσουν οι αγρότες από τις φετινές κινητοποιήσεις;

Ρ. Μ.: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση. Εκδηλώθηκαν σε μια περίοδο νηνεμίας από πλευράς κινητοποιήσεων και διαθέσεων και αυτό επηρέασε, έδωσε αέρα πανελλαδικά. Αλλοι κλάδοι που επισκέφτηκαν τα μπλόκα (φορτηγατζήδες, ψαράδες, ταξιτζήδες, σχολικοί φύλακες), ενίσχυσαν την αλληλεγγύη, αλλά βρήκαν και βήμα για να δώσουν προβολή και στα δικά τους προβλήματα.

Αν και ήμασταν μειοψηφία, οι αγρότες εμπιστεύτηκαν τους κομουνιστές και βοηθήσαμε και επηρεάσαμε τα περισσότερα μπλόκα. Αλλά και ο αντίπαλος βγήκε φέτος πιο οργανωμένος, και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε. Εγινε ένα βήμα στην κατεύθυνση συσπείρωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό εκφράστηκε στα αιτήματα και την απομόνωση μεγαλοαγροτών και ενώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς πέρσι συμμετείχαν μεγαλοφραουλάδες, ενώσεις κ.ά.

Βγήκαν στο δρόμο αγρότες χωρίς συνδικαλιστική πείρα, πολιτικά επηρεαζόμενοι από διάφορα κόμματα. Από 'δώ προκύπτει η ανάγκη ετοιμότητας της δικής μας παρέμβασης, να μπορούμε να αξιοποιούμε τις διαθέσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Να αναπτύσσεται η επιρροή μας χωρίς να χάνουμε τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, ενάντια στην ΕΕ, την ΚΑΠ, αλλά και χωρίς να μπλοκαριζόμαστε σε οργανωτικά σχήματα, αν η ζωή δίνει δυνατότητα νέων.

Τέτοιες νέες μορφές συνδικαλιστικής οργάνωσης ήταν το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων με κέντρο το μπλόκο της Νίκαιας. Ηταν επίσης οι επιτροπές αγωνιζόμενων αγροτών που έφτιαξαν τα μπλόκα, για παράδειγμα σε χωριά του νομού Πέλλας, ο μεταξύ τους συντονισμός αλλά και με το Πανελλαδικό Συντονιστικό.

Η συσπείρωση τέτοιων δυνάμεων ξεπέρασε τις σημερινές δυνατότητες συσπείρωσης αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών στην ΠΑΣΥ. Ταυτόχρονα, όμως, οι κεντρικές παρεμβάσεις της ΠΑΣΥ βοήθησαν στην προώθηση των στόχων πάλης, την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αλλά και με την ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για πανελλαδικό συντονισμό, για κοινή πάλη με τους εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.

Εγινε ένα ακόμη βήμα στο να κατανοηθεί η ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας. Πρέπει να συνεχίσουμε και όταν δεν έχουμε ανεβασμένες μορφές κινητοποιήσεων, με κοινές εκδηλώσεις και δράσεις, σε μέτωπα όπως η Υγεία, η Παιδεία, τα διόδια, το φορολογικό κ.ά. Δηλαδή, ο συντονισμός να παίρνει άλλες μορφές, όταν δεν υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους. Οπως για παράδειγμα σήμερα, με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, συντονίζονται αγροτοπαραγωγοί με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, για να κρατήσουν το μεροκάματό τους και να μη διωχτούν από αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ