Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τάξη ειρήνης ενάντια στη «Νέα Τάξη» των ΗΠΑ

Συνέντευξη με τον Ταντάακι Καουάτα, μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και αντιπροσώπου του κινήματος ειρήνης της Ιαπωνίας

Από κινητοποίηση ενάντια στις αμερικανικές βάσεις

Associated Press

Από κινητοποίηση ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Με αφορμή τη συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 11 και 12 του Μάη, ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον αντιπρόσωπο του κινήματος Ειρήνης στην Ιαπωνία, Ταντάακι Καουάτα.

- Ποια θέματα απασχολούν το κίνημα ειρήνης στην περιοχή της Ασίας;

- «Πιστεύω ότι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν το κίνημα ειρήνης στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι η πολιτική των ΗΠΑ. Και αυτό μιας και αυτή την περίοδο δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην περιοχή και λόγω της Κίνας που πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει απειλή για αυτές. Για το λόγο αυτό επιδιώκουν την ενίσχυση τής στρατιωτικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους στην περιοχή. Ηδη, τον Απρίλη πραγματοποιήθηκαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και έχουν προγραμματιστεί γι' αυτό το μήνα και άλλα. Παράλληλα, και η Ιαπωνία, όλο και περισσότερο, ενισχύει τους δεσμούς της με το στρατιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Στη Ν. Κορέα σήμερα υπάρχουν 96 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και στην Ιαπωνία 140. Για το κίνημα της ειρήνης είναι πολύ σημαντικό να εμποδίσουμε μια τέτοια πολιτική ηγεμονίας και επέμβασης στα εσωτερικά των κρατών από τις ΗΠΑ και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη σ' αυτή την περιοχή. Θέλουμε να κρατήσουμε αυτή την τάξη ειρήνης και όχι τη νέα τάξη που επιβάλλουν οι ΗΠΑ».

- Απ' ότι γνωρίζουμε, υπάρχει ένα μαζικό κίνημα ειρήνης στην Ιαπωνία και υπάρχει μια ιδιαίτερη δραστηριότητα ενάντια στις αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα σας.

- «Υπάρχουν πολλές αμερικάνικες βάσεις στην Ιαπωνία. Αυτές δημιουργούν πολλά προβλήματα για το λαό της χώρας μας. Για παράδειγμα: ατμοσφαιρική ρύπανση, εγκλήματα από τους ναύτες και τους στρατιώτες που συμπεριλαμβάνουν και βιασμούς. Σήμερα δεν αντιδρά μόνο ο λαός που ζει κοντά στις βάσεις των ΗΠΑ γι' αυτές τις παράνομες πράξεις των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά βλέπουμε και άλλους φορείς να παίρνουν μαζικά μέρος στις διαδηλώσεις ενάντια στις βάσεις. Οχι μόνο τα μαζικά κινήματα, αλλά και οι τοπικές αρχές όπου υπάρχουν οι αμερικανικές βάσεις έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται ενάντια στις παράνομες δραστηριότητες των ΗΠΑ. Φυσικά, πολλές απ' αυτές τις τοπικές αρχές είναι συντηρητικές και επιδιώκουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν να επιτρέψουν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες να συνεχίζονται από την πλευρά των ΗΠΑ. Ετσι τώρα υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο στην Ιαπωνία ενάντια στα εγκλήματα αυτά των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι, ιδιαιτέρα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και την εξαφάνιση της Σοβιετικής Ενωσης, στην ουσία δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης τέτοιων στρατιωτικών ξένων βάσεων στην Ιαπωνία».

- Μεγάλη συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για την αναθεώρηση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ και για τις συνταγματικές αλλαγές σ' ό,τι αφορά το στρατό που προωθεί ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Τι γνώμη έχετε εσείς γι' αυτά;

- «Οσον αφορά το Σύνταγμα της χώρας μας, ο πρωθυπουργός, Τζουνισίρο Κοϊζούμι και τα άλλα μέλη του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι αυτό το Σύνταγμα επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ. Ομως πολλοί είναι οι Ιάπωνες που επιθυμούν τη διατήρηση του ειρηνευτικού χαρακτήρα του Συντάγματος, και την παραμονή της διάταξης που αφορά την αναστολή της διαδικασίας στρατιωτικοποίησης και της απαγόρευσης να αναλαμβάνει η Ιαπωνία στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μεγάλης, σε κυκλοφορία, εφημερίδας, το 74% του πληθυσμού είναι υπέρ της διατήρησης του ειρηνευτικού χαρακτήρα του Συντάγματος. Ετσι, προσωπικά, δεν πιστεύω να καταφέρουν να προχωρήσουν σε τέτοιες συνταγματικές αλλαγές.

Η μετονομασία των "δυνάμεων αυτοάμυνας" της Ιαπωνίας σε "στρατό" και η γενική αναθεώρηση της συνεργασίας της Ιαπωνίας με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν έχουν καμιά σχέση με την άμυνα της Ιαπωνίας. Το κίνημα ειρήνης και ο λαός της Ιαπωνίας τάσσεται κατά αυτών των μεταρρυθμίσεων του Συντάγματος».

- Πως βλέπετε το εθνικό αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ, και πώς αυτό θα επηρεάσει την Ιαπωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή;

- «Το εθνικό αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό θέμα για την Ιαπωνία. Πρόσφατα ο Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφτηκε την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία ώστε να προπαγανδίσει κατά κάποιο τρόπο αυτό το αντιπυραυλικό σύστημα. Το σύστημα αυτό αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με την Κίνα και τις άλλες χώρες. Από την πλευρά μας, δε χρειαζόμαστε άλλα πυρηνικά όπλα σ' αυτή την περιοχή. Ούτε χρειαζόμαστε τέτοια συστήματα, μιας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη της περιοχής μέσα από την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα των κινημάτων ειρήνης. Για παράδειγμα, πρόσφατα υπήρξε η συνάντηση κορυφής μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας και επίσης το Φόρουμ της Περιφερειακής Ασίας, με πρωτοβουλία της Οικονομικής Ενωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πρόκειται για ένα Φόρουμ Ειρήνης. Πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα ειρηνικά και πως δε μας χρειάζεται ένα τέτοιο αντιπυραυλικό σύστημα. Θα πρέπει να πω πως αυτό το σχέδιο δεν είναι για την άμυνα, όπως υποστηρίζουν, αλλά, το αντίθετο μάλιστα, θα δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη επίθεση».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ