Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Ουάσιγκτον προετοιμάζει επέμβαση

Αμερικανοί εκπαιδευτές του στρατού της Κολομβίας

Associated Press

Αμερικανοί εκπαιδευτές του στρατού της Κολομβίας
Το σήμα εκκίνησης δόθηκε με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1.300.000.000 δολαρίων, που ενέκρινε η κυβέρνηση Κλίντον για την εφαρμογή του «Σχεδίου Κολομβία». Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου βρίσκονται ήδη στην Κολομβία 300 Βορειοαμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και δεκάδες μισθοφόροι, τους οποίους οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ως απλούς πολίτες! Το «Σχέδιο Κολομβία» ολοκληρώνεται με τη λεγόμενη Πρωτοβουλία Ανδίνα, που στόχο έχει την ανάμειξη των χωρών της περιοχής των Ανδεων στον πόλεμο της Κολομβίας. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προορίζει 550.000.000 δολάρια για τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και το Περού. Μολονότι αυτά τα χρήματα θα αφιερωθούν για την αγορά πολεμικού υλικού, με πρόσχημα, πάντα, τον αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών, θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό που αφορά στην ανάπτυξη των φτωχών χωρών.

Αυτή η στρατιωτική παρουσία θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα σήμερα στην αεροπορική βάση Μάντα, στο Εκουαδόρ. Εκεί βρίσκονται ήδη 150 Βορειοαμερικανοί στρατιωτικοί, για την παρουσία των οποίων έχουν επενδυθεί 40.000.000 δολάρια. Αυτή η βάση παρέχει τη δυνατότητα στρατιωτικών επιχειρήσεων στα δάση από κοινού με στρατιωτικούς του Εκουαδόρ. Εκεί έχει δημιουργηθεί και η Σχολή Δάσους Κόκας, όπου εκπαιδεύονται Βραζιλιανοί, Κολομβιανοί και Εκουαδοριανοί στρατιωτικοί σε τεχνικές πολέμου τελευταίας γενιάς.

Τη ναυτική στήριξη σε αυτά τα στρατεύματα την παρέχει η Ναυτική Βάση του Ικίτος, στα βόρεια του Περού, όπου βρίσκονται 33 Βορειοαμερικανοί σύμβουλοι και διαθέτει πολλά ταχύπλοα. Η νέα κυβέρνηση του Εκουαδόρ αναμένεται να είναι πιο ενδοτική απέναντι στις ΗΠΑ, απ' ό,τι ο Φουτζιμόρι, του οποίου οι σχέσεις με τον βόρειο γείτονα είχαν επιδεινωθεί πολύ τελευταία.

Η Νότια Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ δε φαίνεται να ικανοποιήθηκε με όλα αυτά, οπότε αποφάσισε να διεξαγάγει ταυτόχρονα και την επιχείρηση «Νέοι Ορίζοντες», που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των πρεσβειών των ΗΠΑ στην περιοχή, «μία σειρά από δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νότια Αμερική και στην Καραϊβική». Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου έχουν ήδη φτάσει στη Γουατεμάλα 400 Βορειοαμερικανοί στρατιωτικοί, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν η κυβέρνηση της Γουατεμάλα και οι αντάρτες της Εθνικής Επαναστατικής Ενωσης της Γουατεμάλα. Το Κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία έχει το κυβερνών κόμμα, κατέφυγε στο χαρακτηρισμό «εθνική έκτακτη ανάγκη» και παραχώρησε τουριστική βίζα για να εγκριθεί η είσοδος των βορειοαμερικανικών στρατευμάτων, έναν μήνα μετά την άφιξή τους στη χώρα.

Στην Παραγουάη, άλλοι 400 Βορειοαμερικανοί στρατιωτικοί, ίδιος αριθμός Παραγουανών και ένα απόσπασμα Αργεντινών στρατιωτικών συμμετέχουν από την 1 του Απρίλη και μέχρι τις 30 του Ιούνη στην επιχείρηση «Νέοι Ορίζοντες», αν και πολλοί Βορειοαμερικανοί και ομάδα πεζικού έφτασαν κατά τη διάρκεια του μήνα Φλεβάρη στον τόπο διεξαγωγής της επιχείρησης, στην επαρχία Κονσεπσιόν. Και πάλι το πρόσχημα που προέβαλαν ήταν η κοινωνική βοήθεια, για τη διεξαγωγή, τελικά, σειράς μαθημάτων και εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των αντάρτικων κινημάτων.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την παρουσία των ΗΠΑ στην Ονδούρα από τη δεκαετία του '80, όπου 2.000 Βορειοαμερικανοί στρατιωτικοί πραγματοποίησαν γυμνάσια τον περασμένο Φλεβάρη. Οπως και τη μελλοντική εγκατάσταση ενός Περιφερειακού Κέντρου για τα Ναρκωτικά στο Ελ Σαλβαδόρ και τα 350.000.000 δολάρια που έλαβε η Κόστα Ρίκα τον περασμένο Δεκέμβρη για τη χρηματοδότηση μιας συμφωνίας κοινών περιπολιών.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, όπως σημειώνουν αναλυτές, μπροστά σε μία συνολική στρατιωτική επίθεση, που στόχο έχει τον έλεγχο ευρύτερων λατινοαμερικανικών περιοχών, όπου η φτώχεια και οι τρομερές ανισότητες είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες με μεγάλη δυσκολία θα τίθονταν υπό έλεγχο, όπως συνέβη πρόσφατα στο Εκουαδόρ και τη Βολιβία. Ακόμα, η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί διακαώς την ανάπτυξη της αναγκαίας στρατιωτικής βοήθειας και κάνει το παν, εμφανιζόμενη ιδιαίτερα ευρηματική, έτσι ώστε να περιοριστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η επίδραση του κολομβιανού αντάρτικου κινήματος στην περιοχή ή ακόμα να ετοιμάσει μία ωμή στρατιωτική επέμβαση στην Κολομβία.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ