Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Ψάχνει «γιατρικό» και για τη σοσιαλδημοκρατία

Με κοινοτοπίες αποσπασμένες απ' την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι ανάγκες του καπιταλισμού, τις οποίες υπηρέτησε και υπηρετεί η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, στο πλαίσιο και της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και της διεκδίκησης από μεριάς του των σκήπτρων του χώρου, υπερασπίστηκε τη χίμαιρα της «αναγέννησής» του με ...προοδευτικό πρόσημο.

Μιλώντας χτες στην παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Κοππά, πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ, έκανε λόγο για «κρίση στρατηγικής που μαστίζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική οικογένεια» και υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «υπέκυψε στη γοητεία του νεοφιλελευθερισμού»!

Σαν «αναγέννηση» της σοσιαλδημοκρατίας, η ΔΗΜΑΡ δεν εννοεί παρά το να κρατήσει αποστάσεις από ένα μείγμα διαχείρισης που ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «τιμωρητικό γερμανικό σχέδιο» και να αποστασιοποιηθεί από «επιλογές που πλήγωσαν την Ελλάδα, που τραυμάτισαν ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο». Να εκφράσει δηλαδή αποτελεσματικά, αφού έκανε τη βρώμικη δουλειά, τις νεότερες ανάγκες του κεφαλαίου για στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας του.

Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί ώστε να «ζωντανέψει το πλατύ ρεύμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού» και επιτέθηκε στους «κομιστές του υποτιθέμενου "καινούργιου"», οι οποίοι «με καθυστέρηση δεκαετίας ξαναζεσταίνουν τον καθόλου νέο "τρίτο δρόμο" του Μπλερ, που, όπως σημειώνει η Μαριλένα Κοππά στο βιβλίο της, αποδόμησε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, και επιχειρούν να τον μεταφυτεύσουν στην Ελλάδα».

«Η Κεντροαριστερά δεν θα υπάρξει ούτε ως κεντροαριστερά γενικών καθηκόντων, ούτε ως συμπλήρωμα συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών», κατέληξε ο Φ. Κουβέλης.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επανέλαβε την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν μονόδρομο», αλλά «όχι μιας κυβέρνησης όπως η σημερινή, που επιμένει πεισματικά σε ένα πολιτικό και οικονομικό μείγμα αποτυχημένο και επικίνδυνο». Δήλωσε ότι μπορεί να συνεργαστεί με δυνάμεις με μεταρρυθμιστική λογική και αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στον Πειραιά, όπου η τοπική οργάνωση της ΔΗΜΑΡ πήρε απόφαση να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σπ. Λυκούδης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», εκφράζοντας την ανησυχία του για τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι «πριν από τις κάλπες, δεν νομίζω ότι προλαβαίνουμε να αναθεωρήσουμε βασικές πλευρές (...) δεν πιστεύω ότι μέσα από τις στάχτες ξαναγεννιούνται τα πράγματα. Ακούω ότι "θα είναι ένα μάθημα, θα το πάρουμε και θα μάθουν κάποιοι". Αυτά δεν τα πολυπιστεύω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ