Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Επικύρωσε την ανισότιμη προβολή των κομμάτων

Την ένταση της ήδη υπάρχουσας ανισοτιμίας στην προβολή των πολιτικών κομμάτων επικύρωσαν οι αποφάσεις της χτεσινής, δεύτερης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές. Οπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που υποστήριξαν την ισότιμη προβολή των θέσεων και της δραστηριότητας από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό Κοινοβούλιο, με παράλληλη εξασφάλιση ικανοποιητικού χρόνου και για τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται σε αυτά. Τη στάση αρχών του ΚΚΕ απέρριψαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία της Διακομματικής Επιτροπής αποφάσισε η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου (διαφημίσεις - σποτ) να γίνει ως εξής: 40% με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2009, 40% με βάση το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και 20% ισότιμα σε όλα τα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από τη μεριά τους πρότειναν άλλο μοντέλο ανισότιμης προβολής, επιδιώκοντας μόνο να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο χρόνου για τους ίδιους (ζήτησαν 50% του χρόνου να κατανεμηθεί με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2012 και μόνο το υπόλοιπο 50% να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλα τα κόμματα).

Σε ό,τι αφορά την εκλογική οικονομική επιχορήγηση, τα κόμματα θα πάρουν άμεσα το 60%, με βάση το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2009, καθώς και τη δόση που οφείλεται από την κρατική τακτική επιχορήγηση. Το υπόλοιπο 40% της εκλογικής επιχορήγησης θα δοθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μάη, με βάση τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, μόνο το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί ούτε εκλογική χρηματοδότηση, ούτε χρόνος προβολής της στα ΜΜΕ για να προβάλλει το δηλητήριο του φασισμού, τη στιγμή μάλιστα που ήδη υπάρχει απόφαση της Βουλής για διακοπή της χρηματοδότησης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Κανένα άλλο κόμμα δεν τοποθετήθηκε, πλην των ΑΝΕΛ, που είπαν ότι πρέπει να δοθεί κανονικά τηλεοπτικός χρόνος στη ΧΑ. Η κυβέρνηση είπε μεν ότι δε θα της δοθεί εκλογική επιχορήγηση, αλλά ισχυρίστηκε ότι δε γίνεται να μη δοθεί τηλεοπτικός χρόνος.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ έθεσαν ξανά το θέμα της κατάργησης των διοδίων για τις μέρες των εκλογών και της διευκόλυνσης όσων χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν, με δραστική μείωση των εισιτηρίων και δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές, στρατευμένους κ.ά. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δει το θέμα των διοδίων και να ενημερώσει αναλόγως, μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ