Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντονες διεργασίες με φόντο την κυβερνητική σταθερότητα

Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας με κεντρικό πρόταγμα τη σταθερότητα του συστήματος με κυβερνήσεις συνεργασίας ώστε να περνάνε απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παραβρέθηκε, χτες, σε παρουσίαση βιβλίου της πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος Μαριλένας Κοππά, η οποία συγκρούστηκε με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, αποχώρησε από το κόμμα και κατεβαίνει τώρα υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Στην παρουσίαση του βιβλίου της συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Ο Παπανδρέου μιλώντας στη βιβλιοπαρουσίαση, έριξε μπηχτές εναντίον του Βενιζέλου και ζήτησε ένα «ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή των εξελίξεων», που «να ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Οι τέτοιες κινήσεις Παπανδρέου εκτιμάται ότι αφορούν την επομένη των ευρωεκλογών. Παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαρρέουν το σενάριο ότι Παπανδρέου - Κουβέλης θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή με παράλληλη απομάκρυνση των Σαμαρά - Βενιζέλου. Λέγεται άλλωστε ότι ήδη στελέχη του περιβάλλοντος Παπανδρέου (π.χ., Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης) έχουν σταλεί να στηρίξουν ΔΗΜΑΡ και Κουβέλη στην προσπάθειά του για συγκρότηση «τρίτου», σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Επιπλέον, χτες, στην επίμαχη βιβλιοπαρουσίαση παραβρέθηκαν πολλοί στενοί του συνεργάτες, μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εποχή του, όπως οι Χάρης Παμπούκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ), Ντίνα Λάζαρη και Σπύρος Δανέλλης (πρώην ευρωβουλευτής).

Κύκλοι που χρεώνονται στον Παπανδρέου αντιτείνουν ότι ο Βενιζέλος παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας. Τασσόμενοι υπέρ της απομάκρυνσής του από το προσκήνιο στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στην αναγκαιότητα να αποτινάξει το ΠΑΣΟΚ τις μνήμες του δεύτερου μνημονίου, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Βενιζέλος. Εκτιμάται δε ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι «παπανδρεϊκοί» παραμένουν μια συμπαγής ομάδα και μπορούν να κινητοποιήσουν την επομένη των εκλογών δυνάμεις για ανατροπή Βενιζέλου.

Επισήμως, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφεύγονται σχόλια εναντίον του Παπανδρέου, αν και υπήρξαν βουλευτές, όπως ο Μιχάλης Κάσσης, που ζήτησαν ο Παπανδρέου ακόμα και να παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ...

Από την πλευρά του και ο Βενιζέλος πρωταγωνιστεί στην ογκούμενη «συνεργασιο-λογία». Σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» σημείωσε: «Πέρασε η εποχή των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων (...) Η χώρα θα πορευτεί για χρόνια με κυβερνήσεις συνεργασίας λόγω του μεγέθους των προβλημάτων που απαιτούν εθνική συστράτευση και κοινωνική συναίνεση».

Πρόσθεσε ότι «προφανώς, το ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσε να έχει αποφύγει τη συνεργασία με το παραδοσιακά αντίπαλο συντηρητικό κόμμα (...) Προφανώς πρώτη προτίμησή μας ήταν και είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των υπευθύνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με σαφές προοδευτικό πρόσημο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ