Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια με διεθνικά μονοπώλια

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει μονοπώλια για «επενδύσεις», πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Κατασκευές, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και το Εμπόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο, μεταξύ άλλων, είπε ότι «μόνο από την Ενέργεια η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη που θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αυτό προϋποθέτει επενδύσεις, σχεδιασμό, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και πίστη στην Ελλάδα, ανοιχτούς ορίζοντες με το σύγχρονο κόσμο και όχι σύνδρομα απομονωτισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, έταξε στους επενδυτές ότι «οι ενδείξεις (σ.σ. ύπαρξης κοιτασμάτων) είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Θα υπογραμμίσω ότι όλο και περισσότεροι εταίροι μας εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο εθνικός ενεργειακός πλούτος μας θα παίξει ευρύτερο ρόλο για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Θα αφορά σε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης». Μίλησε ακόμα για γενικότερη αναβάθμιση συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου με τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων. «Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας αποκτά πολυσήμαντο ρόλο» ισχυρίστηκε, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι αυτή η αναβάθμιση αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, για τα λαϊκά στρώματα δεν περισσεύουν παρά ψίχουλα.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, ενώ ο ρόλος της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη αναδεικνύεται και από τον αγωγό TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη, αποτελώντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή της νοτιοανατολική Ευρώπης τα τελευταία χρόνια». συμπλήρωσε ο Αντ. Σαμαράς, εκφράζοντας τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να κάνει «παιχνίδι» εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ποντάροντας σε γεωπολιτική αναβάθμισή της.

Νωρίτερα, ο Σαμαράς είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο, της China State Construction Engineering Corporation. Συζήτησε με τον διευθυντή Επενδύσεων Li Jiqin «θέματα αναπτυξιακά και επενδυτικά, μεταξύ των οποίων και το ενδιαφέρον της εταιρείας για το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλλι», όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Προηγήθηκε, μια μέρα πριν, συνάντηση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου, με αποστολή Αμερικανών επιχειρηματιών - μέλη του Προγράμματος Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (13 «επενδυτές» και επιχειρηματίες από τους τομείς της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της γαστρονομίας, του μάρκετινγκ, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του real estate). Οπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ «Στο πλαίσιο των προσπαθειών (...) για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του εθνικού μας προϊόντος, ο κ. Μίχαλος παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός, με έμφαση στις νεοφυείς (start ups) επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα».

Ανάλογο περιεχόμενο εκτιμάται ότι θα έχουν οι συναντήσεις σήμερα του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, διαδοχικά με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Zeev Elkin και τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xiaoli Zou.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «όραμα» την κερδοφορία του κεφαλαίου... (2017-09-24 00:00:00.0)
Πλευρές της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας που υπηρετεί το κεφάλαιο (2017-08-12 00:00:00.0)
«Ραπόρτο» σε επενδυτικά σχήματα για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης (2016-02-05 00:00:00.0)
Παιχνίδια εντυπώσεων με τους υδρογονάνθρακες (2013-07-06 00:00:00.0)
Πεδίο ανταγωνισμών οι υδρογονάνθρακες (2013-02-27 00:00:00.0)
Προσκλητήριο για μπίζνες στα γερμανικά μονοπώλια (2013-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ