Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ανοιχτή πρόσκληση της κυβέρνησης σε λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού

Ανοιχτή πρόσκληση σε λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού, να επενδύσουν εδώ, επέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χτες στην πρώτη ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Αθήνα, «The Ambassadors Circle». Τους έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος σειρά ιδιωτικοποιήσεων και αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, υπάρχουν δε πολλά πεδία διαθέσιμα για να διευρύνουν την κερδοφορία τους.

Το «The Ambassadors Circle» είναι πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, «ένα νέο φόρουμ επικοινωνίας του Διπλωματικού Σώματος με την ελληνική οικονομία, τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο».

Περιγράφοντας, αρχικά ο Ευ. Βενιζέλος τον κόσμο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, είπε ότι το α' εξάμηνο του 2014 κινδυνεύει να κλείσει «με την κατάρρευση των συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, με μια νέα κρίση στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί μια πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ολη η περιοχή μας - και η Ανατολική και η Νότια Γειτονία της ΕΕ - είναι βεβαρημένη από διάφορες δύσκολες καταστάσεις». Διέκρινε, ωστόσο, «ένα παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», παραπέμποντας στις προσπάθειες που γίνονται για μια λύση τύπου «Ανάν». Επανέλαβε, εξάλλου, την τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ευρωατλαντικό άρμα δίχως ...αποκλίσεις: «Η Ελλάδα μετέχει πάντοτε στο κεντρικό ρεύμα της ΕΕ, ως ένα παλιό μέλος της ΕΕ και ένα παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, από το 1952».

Παραπέρα, μιλώντας για την ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις «διαρθρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στο άνοιγμα της αγοράς και των επαγγελμάτων».

Προέβλεψε ότι η χώρα «δε θα χρειαστεί νέο δάνειο, ούτε νέο πρόγραμμα», ωστόσο ζήτησε «μικρές παραμετρικές αλλαγές», εννοώντας επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων όπως ζητά η κυβέρνηση, αλλά για την ώρα στην ΕΕ παραπέμπουν τη σχετική συζήτηση στα τέλη φθινοπώρου.

Παραπέρα, υπογράμμισε: «Είμαστε πιστοί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επένδυση που αρχίζει στο Ελληνικό, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της ΕΕ και ένας χώρος οικιστικής ανάπτυξης, από τον οποίο θα δημιουργηθούν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας. Ηδη άρχισαν οι εργασίες σε πέντε οδικούς άξονες και, για να αναφέρω ένα και μόνο παράδειγμα από τον τομέα της Ενέργειας που είναι διεθνώς κρίσιμος, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά, αρχίζει η κατασκευή του ΤΑP, που είναι μια σημαντική αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «η γεωγραφική μας θέση μας επιτρέπει να παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της Ενέργειας και υπάρχει πάντα πολύ μεγάλο περιθώριο για τις υποδομές. Η δε ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι πάντα η πρώτη στην Ευρώπη και στον κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια για επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής (2014-07-03 00:00:00.0)
Επιχείρηση χειραγώγησης με σημαία τη Σύνοδο (2012-07-03 00:00:00.0)
Δια-«λύει» τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση (2009-12-09 00:00:00.0)
Παραδίνονται και επίσημα στο καρτέλ (2000-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ