Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σύλληψη και ανάκριση του Τζέρι Ανταμς

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως πολιτική δίωξη από τη μεριά της βρετανικής κυβέρνησης παραμονές των ευρωεκλογών αντιμετώπισε χτες το Σιν Φέιν τη σύλληψη του ηγέτη του κόμματος Τζέρι Ανταμς την Τετάρτη και την ανάκρισή του στο αρχηγείο της Αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας ως ύποπτο για ανάμειξη σε προ 40 ετών δολοφονία μιας 37χρονης μητέρας της Τζιν Μακόνβιλ και άλλων 16 ατόμων από εκτελεστές του ΙΡΑ (της στρατιωτικής πτέρυγας του Σιν Φέιν).

Η ανάμειξη του ονόματος του Τζέρι Ανταμς στις προ τεσσαρακονταετίας δολοφονίες έγινε μετά από καταθέσεις παλιότερων συναγωνιστών του στον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό, στο πλαίσιο πανεπιστημιακής έρευνας του Κολεγίου της Βοστόνης το 2003. Ιδιαίτερα επιβαρυντική θεωρήθηκε η καταγγελία του Μπρένταν Χιουζ, ανώτατου διοικητή του IΡA στη δεκαετία του '70, που ισχυρίστηκε πως η διαταγή για την εκτέλεση της 37χρονης μητέρας Τζιν Μακόνβιλ δόθηκε απευθείας από τον Τζέρι Ανταμς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς, δηλώνοντας ότι η Βρετανία διαθέτει «ανεξάρτητες αστυνομικές και ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ