Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερευνες για κατασκοπεία σε βάρος του Γκιουλέν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Περαιτέρω όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης προδιαγράφουν οι αναφορές στελεχών της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ξεκίνησε δικαστική έρευνα σε βάρος του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και πρώην στενού συμμάχου του πρωθυπουργού Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Υπάρχουν εναντίον του σοβαρές κατηγορίες, κυρίως για κατασκοπεία. Μπορούμε να δούμε ότι εκείνοι (οι πιστοί του Γκιουλέν) συνιστούν ένα κράτος εν κράτει που κατάφερε να παρακολουθεί τις πλέον απόρρητες συναντήσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ομέρ Τσελίκ, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το συγκεκριμένο ΜΜΕ ανέφερε - σύμφωνα με τα πρακτορεία - πως η έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία της Αγκυρας αφορά κατηγορίες περί «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας ή (απόπειρας) να εμποδιστεί ή να επηρεαστεί η καλή της πορεία» όπως και περί «σύστασης συμμορίας και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης».

Την Τρίτη, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι θα κατατεθεί αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου μένει τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια.

Ο Γκιουλέν ασκεί ισχυρή επιρροή μέσω του «κινήματος» «Χιζμέτ» και του εκτενούς δικτύου ιδιωτικών σχολείων που έχει σε πάνω από 150 χώρες, ενώ επιχειρηματικά έχει άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με διάφορους κλάδους (Κατασκευές, Χρηματοπιστωτικό σύστημα, ΜΜΕ κ.τ.λ.). Η «διάσταση» Ερντογάν - Γκιουλέν, που πλέον έχει γίνει μια αμείωτα κλιμακούμενη «κόντρα», αντανακλά αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών μερίδων της τουρκικής αστικής τάξης για επιλογές στην οικονομική, στην εξωτερική πολιτική κ.α., που ευνοούν ή ζημιώνουν το ένα ή το άλλο μονοπώλιο.

Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα ούτε ανέφερε αν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης.

Την ίδια στιγμή, ο (κατά πολλούς «μετριοπαθής») Πρόεδρος, Α. Γκιουλ, δήλωσε στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας ότι η Πρωτομαγιά έχει τη δική της θέση στις αναμνήσεις μας ως «μια αργία (σ.σ. "holiday") που δυναμώνει την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, με τα απαιτούμενα μαθήματα να έχουν γίνει κατανοητά».

  • Στο μεταξύ, χτες, αναφέρθηκε απόπειρα αεροπειρατείας σε πτήση των αερογραμμών «Αναντολού» που αναχώρησε από τη Λευκωσία με προορισμό την Αγκυρα. Ενας 50χρονος απείλησε με βόμβα αν το σκάφος δεν πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Τελικά, το αεροπλάνο προσγειώθηκε κανονικά στην Αγκυρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ