Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τροπολογία του ΚΚΕ για τις μετεγγραφές φοιτητών

Με στόχο την ανακούφιση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους σε άλλη πόλη, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές και έχει ως εξής:

«ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Επειδή στις συνθήκες της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι νέοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους εκτός του τόπου διαμονής τους, ιδιαίτερα δε όταν ένα ή περισσότερα αδέλφια βρίσκονται σε διαφορετική πόλη. Επειδή η κατατεθείσα με γενικό αριθμό 1424 και ειδικό 41 υπουργική τροπολογία δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς τα κριτήρια που θέτει αποκλείουν εξ ορισμού τα παιδιά πολλών λαϊκών οικογενειών, προτείνεται η παρακάτω ρύθμιση:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "Ασκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος"

Το Αρθρο 10 της με γενικό αριθμό 1424 και ειδικό 41 υπουργικής προσθήκης - τροπολογίας τροποποιείται ως εξής:

"Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες (διαζευγμένοι, με αποθανόντα σύζυγο, ανύπαντρους γονείς, κ.τ.λ.) και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις), με αναπηρία 67% και άνω, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις περιπτώσεις όπου ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, επίσης, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα με αυτό που έχουν περάσει έως τριών διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Η δυνατότητα μετεγγραφής ισχύει και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος. Ισχύει επομένως αναδρομικά και για τους εισαχθέντες από το 2010 και εξής.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου καταργείται"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ