Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Συκοφαντεί αυτοαπασχολούμενους και μικροπαραγωγούς

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ

Θέλοντας να νομιμοποιήσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις λαϊκές αγορές, η κυβέρνηση προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στους μικροπαραγωγούς και τους αυτοαπασχολούμενους που βγάζουν το μεροκάματο δίπλα - δίπλα στους πάγκους των λαϊκών. Με αφορμή και τη συζήτηση στη Βουλή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρουσίασε τους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών σαν «μαφία», με εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, τους οποίους τάχα διευθετεί και εξαλείφει το νομοσχέδιο.

Ολα αυτά, για να κρύψει η κυβέρνηση ότι «το νομοσχέδιο υπηρετεί τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές των τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ (...) Είναι σε αντίθεση με τους μικροπαραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές», όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ας παρακολουθήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει το δίκαιο αγώνα των λαϊκατζήδων και τις πληρωμένες απαντήσεις που πήρε από το ΚΚΕ.

Ψέματα με το ...τσουβάλι

Είπε, μεταξύ άλλων, στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς:«Δίνει το νομοσχέδιο προτεραιότητα στους παραγωγούς από την πρώτη μέχρι την τελευταία αράδα του και αυτό είναι συνειδητή επιλογή γιατί θέλουμε να αντιστρέψουμε το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας, θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της παραγωγής. Γιατί γίνεται η διάκριση των πτερύγων μεταξύ παραγωγικού κι εμπορικού κομματιού; Κατ' αρχήν, διευκολύνει ή εξυπηρετεί τον πελάτη να ξέρει ότι αν πάει σε μια λαϊκή και θέλει, μπορεί να πάρει μόνο από παραγωγό προϊόντα και αν θέλει να πάρει μόνο βιομηχανικά μπορεί να κατευθυνθεί στο κομμάτι με τα βιομηχανικά; (...)

Να σας πω εγώ γιατί διαμαρτύρονται (...) Στη λαϊκή αγορά το πρωί, πριν ανοίξει, - επειδή το υφιστάμενο πλαίσιο λέει ότι οι παραγωγοί που έχουν άδεια πάνε στις λαϊκές, γιατί οι παραγωγοί δικαιούνται αυτοδικαίως άδεια και τοποθετούνται εφόσον υπάρχει θέση στη λαϊκή, την οποία τοποθέτηση κάνει ο προεδρεύων της λαϊκής, ο οποίος είναι συνδικαλιστής όλως τυχαίως - για να βρει θέση και να βάλει τον πάγκο του ο παραγωγός, πρέπει να συμβληθεί, κυρίες και κύριοι, πρέπει να συμφωνήσει σε τι τιμή θα πουλήσει, για να μην ενοχλεί τον επαγγελματία που είναι δίπλα και να συμφωνήσει και πόσο θα πουλήσει. Και να μην πω και τα άλλα, γιατί τα συζητήσαμε αρκετά στην Επιτροπή και δε χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε.

Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, η διάκριση των παραγωγών είναι προς όφελος του καταναλωτή και είναι προς όφελος και του τίμιου παραγωγού και του επαγγελματία. Σταματάνε τα "βαφτίσματα" και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Το χάλι με ένα τιμολόγιο, με ένα δελτίο αποστολής που δεν γράφει επάνω ημερομηνία να περνάω τα διόδια και αν μου κάνουν έλεγχο συμπληρώνω επάνω εκείνη την ώρα την ημερομηνία. Εάν δεν μου κάνουν έλεγχο με το ίδιο τιμολόγιο έχω γυρίσει πίσω και έχω πάει άλλο προϊόν να το εμφανίσω ως παραγωγικό, αυτό σταματάει».

Πληρωμένες απαντήσεις

Απαντώντας σε μία προς μία τις συκοφαντίες, ο Χρ. Κατσώτης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Για τις λαϊκές αγορές, ισχυρίζεστε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στηρίζετε τους παραγωγούς, γιατί η κυβέρνησή σας θέλει να ενισχύσει το παραγωγικό πρότυπο ανάπτυξης και όχι το καταναλωτικό. Ετσι αποφασίσατε στις λαϊκές να είναι χωριστά οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες. Λέτε ότι αυτό θα βοηθήσει τους καταναλωτές να ξέρουν και μάλιστα το λέτε, κύριε υπουργέ, και εσείς ότι δικαιούνται να ξέρουν. Δεν έχουν σήμερα καρτελάκι οι παραγωγοί που λέει "Παραγωγός" και άλλος που λέει "Επαγγελματίας"; Δε γνωρίζουν οι καταναλωτές, αναλφάβητοι είναι;

Λέτε, επίσης, ότι οι επαγγελματίες έχουν επιβάλει τους δικούς τους όρους στις λαϊκές αγορές. Υποχρεώνουν, λέει ο κ. Σκορδάς, τους παραγωγούς που πάνε το πρωί να συμμορφώνονται με τους όρους που τους επιβάλλουν οι επαγγελματίες, αλλιώς δεν θα βρουν πάγκο. Μα, είναι δυνατό; Τι είναι αυτά που λέτε; Γι' αυτό λέτε ότι διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες. Αυτό αποτελεί μια ανυπόστατη κατηγορία για τους επαγγελματίες πωλητές. Αν έχετε τέτοια καταγγελία, οφείλετε να πείτε στον ελληνικό λαό, τι κάνατε για να σταματήσετε αυτήν την "Κόζα Νόστρα" των λαϊκών αγορών, όπως το υπονοείτε.

Λέτε, επίσης, για να δικαιολογήσετε το διαχωρισμό, ότι κάποιοι παραγωγοί βαφτίζουν τα προϊόντα τους ως παραγωγικά και αθέμιτα ανταγωνίζονται τους άλλους. Και εδώ σκορπάτε τη λάσπη σας και δεν μας λέτε πόσους τέτοιους πιάσατε και πόσους τιμωρήσατε. Οι "νονοί", κύριε υπουργέ, είναι πολύ γνωστοί σε εσάς, αυτοί που βαφτίζουν τα προϊόντα ελληνικά ή αλλιώς, αλλά εκεί δεν κάνετε απολύτως τίποτα, γιατί είναι πολύ μεγάλοι αυτοί οι "νονοί". Οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν θέλουν να είναι όλοι μαζί, θέλουν να εναλλάσσονται με επαγγελματίες. Δεν τους θεωρούν ανταγωνιστές, είναι όλοι τους μεροκαματιάρηδες δίπλα - δίπλα για πολλά χρόνια. Πολλοί έχουν αναπτύξει δυνατές σχέσεις φιλίας και ίσως έχουν συγγενέψει κιόλας».

Κερδισμένες οι μεγαλοεπιχειρήσεις

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε: «Για να τελειώνουμε, αυτό το σχέδιο νόμου δεν είναι υπέρ των παραγωγών, δεν είναι υπέρ των επαγγελματιών στις λαϊκές, δεν είναι υπέρ των υπαίθριων μικροπωλητών, δεν είναι υπέρ των καταναλωτών. Σε λίγο θα κληθούν να πληρώσουν πολύ ακριβά τις τιμές των μεταλλαγμένων προϊόντων, των ληγμένων προϊόντων, που δώσατε τη δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να τα πουλάνε πολύ φθηνά και θα είναι στο έλεος των μεγάλων πολυεθνικών των τροφίμων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοπαραγωγών κ.λπ. Γι' αυτό εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ