Σάββατο 10 Μάη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νέα κυβέρνηση για τη συμμαχία του ANC

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ανετη νίκη, παρά τις μικρές ποσοστιαίες απώλειες, πέτυχε στις γενικές εκλογές της περασμένης Τετάρτης η τριμερής συμμαχία μεταξύ του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ (SACP) και του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU).

Από την καταμέτρηση του 98% των εκλογικών αποτελεσμάτων, το ποσοστό της τριμερούς συμμαχίας ανέρχεται στο 62,2%, δηλαδή περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το 66% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2009. Ανεβασμένη κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες βγήκε από το εκλογικό αποτέλεσμα η αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία» που φαίνεται πως εξασφαλίζει τουλάχιστον 22,2%. Τέλος, το νεοϊδρυθέν κόμμα «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας», που ίδρυσε ο αμφιλεγόμενος πρώην επικεφαλής νεολαίας του ΑNC, Τζούλιους Μαλέμα, υποσχόμενος καλύτερη αστική διαχείριση, εξασφάλισε ποσοστό 6,25%.

Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 6.00 μ.μ. από τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στην Πρετόρια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια μετά τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων, οι κυβερνήσεις του ANC έχουν κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού, ωστόσο η καπιταλιστική εξουσία είναι δεδομένη και ενισχύεται, φέρνοντας νέα βάσανα στους εργαζόμενους, που τον πλούτο που παράγουν ιδιοποιείται μια χούφτα ισχυρών μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ