Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Παρουσίασε άξονες για τη σταθερότητα του συστήματος

Το περιλάλητο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» παρουσίασε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Απαρίθμησε τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η αναγκαία, για το μεγάλο κεφάλαιο, κυβερνητική σταθερότητα στις σύγχρονες συνθήκες, θα προχωρούν ανεμπόδιστα οι αναδιαρθρώσεις που εξασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, ο πρώτος άξονας είναι πολιτικός και συνδέεται με το προεκλογικό ψευτοδίλημμα, ότι αν δεν ενισχυθεί η εκλογική σύμπραξη της Ελιάς, θα υπάρξει κυβερνητική αστάθεια, με συνέπειες στην οικονομία.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Την ίδια ώρα, όμως, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για ανάκαμψη είναι να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα, το χρέος να είναι βιώσιμο, να γίνει μόνιμη η επιστροφή στις αγορές και να μειωθεί σταδιακά η φορολογία, πρώτα και κύρια για το κεφάλαιο.

Τρίτος άξονας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». Δηλαδή, για την εκ νέου δανειοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με ευνοϊκότατους όρους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τις λεγόμενες θεσμικές αλλαγές. Πρόκειται για αλλαγές που θωρακίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα, και συγκλίνουν με αυτές παρουσίασε πρόσφατα και η ΝΔ καθώς κινούνται στην ίδια στρατηγική βάση.

Τέλος, στον πέμπτο άξονα, ο Ευ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε την «κοινωνική συνοχή» και την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος του μείγματος διαχείρισης που προτείνει είναι κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας και σχετικής φτώχειας, με την αφαίμαξη των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων, προκειμένου να περισσεύουν κάποια ψίχουλα στους απολύτως εξαθλιωμένους.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαβεβαιώσει ξανά ότι δεν αποχωρεί από τη συγκυβέρνηση, αν και ξανάβαλε το ψευτοδίλημμα της υπερψήφισης της Ελιάς ως παράγοντα «σταθερότητας».

Ο Κ. Σημίτης

Μεγαλύτερη πρόσδεση στο άρμα της ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, ζητά ο πρ. πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στο «Βήμα» της Κυριακής. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωένωσης, σε συνέχεια και προηγούμενων παρεμβάσεών του για το θέμα όπου, στο πλαίσιο των ενδοαστικών διαφορών και αντιθέσεων έχει πάρει θέση υπέρ της παραπέρα ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, ο Σημίτης προβλέπει σημαντικές μεταβολές «στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν». Εξ ου και συστήνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στις επερχόμενες μεταβολές, αν θέλει να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της. Θα πρέπει και αυτή να συγκεκριμενοποιήσει στόχους, σχέδια και συμμαχίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ