Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Τρεις μεταλλωρύχοι νεκροί

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Ενα ακόμη δυστύχημα, με θύματα τρεις μεταλλωρύχους μεσούσης της μεγάλης κινητοποίησης που πραγματοποιείται από τις 23 Γενάρη με κεντρικό ζήτημα το διπλασιασμό των μισθών πείνας, καταγράφηκε χτες στη μακρά μαύρη λίστα του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα, που εκμεταλλεύεται ο πολυεθνικός όμιλος «Λονμίν».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Λιβχουάνι Μαμπούρου, εκπροσώπου που Εθνικού Συνδικάτου Μεταλλωρύχων (NUM), σε διεθνή πρακτορεία, οι τρεις μεταλλωρύχοι που δεν απεργούσαν σκοτώθηκαν στο ορυχείο Eastern Platinum νωρίς χτες το πρωί.

Αλλη εκδοχή παρουσίασε εκπρόσωπος της αστυνομίας, που ανέφερε ότι οι μεταλλωρύχοι που σκοτώθηκαν είναι τρεις και ότι άλλοι έξι, που δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι από αγνώστους χτες το πρωί την ώρα που πήγαιναν στη δουλειά τους, επέζησαν.

Το ορυχείο Μαρικάνα έμεινε στην ιστορία στις 16 Αυγούστου του 2012, οπότε η αστυνομία της Νότιας Αφρικής σκότωσε 34 απεργούς εργάτες. Στο Μαρικάνα «γεννήθηκε» το αίτημα για μισθό 12.500 ραντ, που ακόμη και έτσι είναι ψίχουλα σε σχέση με τα τεράστια κέρδη των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ