Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΑΝΤ - ΜΕΡΚΕΛ
Συζήτησαν για Ουκρανία και ευρωεκλογές

ΣΤΡΑΛΣΟΥΝΤ.--

«Εάν δεν διεξαχθούν διεθνώς αναγνωρισμένες προεδρικές εκλογές, τότε αναπόφευκτα η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο», σημειώνουν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις διήμερες «ανεπίσημες» συναντήσεις που είχαν στο Στράλσουντ, την εκλογική περιφέρεια της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Αγκέλα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας - στους τομείς της Ενέργειας, της Αμυνας, των οικονομικών υπηρεσιών και της Τεχνολογίας - όπως αυτές καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μάρτη του 2014. Κάλεσαν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μεσολαβήσει προσωπικά για την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση των εκλογών της 25ης Μάη σε όλη την Ουκρανία, με την Μέρκελ να σημειώνει ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος πρέπει να δώσει περισσότερα σημάδια αποκλιμάκωσης».

Στην κοινή τους δήλωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από πράξεις βίας, εκφοβισμού και προκλήσεων. Τα όπλα πρέπει να συγκεντρωθούν υπό την επίβλεψη του ΟΟΣΑ, αρχής γενομένης την 15η Μάη. Αυτό θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να απέχουν από τη χρήση βίας». Χαρακτήρισαν τα προχτεσινά δημοψηφίσματα «παράνομα» και υπογράμμισαν ότι «όλες οι μεριές πρέπει να απέχουν από κάθε κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παροχή Ενέργειας».

Η «υποδοχή» του Ολάντ στην περιοχή όπου εκλέγεται η Μέρκελ ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σημάδι «νέας περιόδου» στις διμερείς σχέσεις, με άλλους να εκτιμούν ότι οι δυο πλευρές «είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται».

Οσον αφορά τις προσεχείς ευρωεκλογές, σύμφωνα με γαλλικά και γερμανικά ΜΜΕ, η Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να γίνει μια πρόταση», αφού υπάρχει «μακρά λίστα δύσκολων ζητημάτων». Μάλιστα, σε σχετική της συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post» επέμεινε στο κατοχυρωμένο από τη Συνθήκη της Λισαβόνας δικαίωμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να μη δεχθούν αυτομάτως ως πρόεδρο της Κομισιόν τον υποψήφιο του κόμματος που θα επικρατήσει. Ο δε Ολάντ τόνισε ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψιν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Στην «ατζέντα» τους ήταν και άλλα θέματα, επιχειρηματικού «ενδιαφέροντος», όπως τα σχέδια εξαγοράς της γαλλικής «Αλστομ» για την οποία ενδιαφέρεται έντονα και η γερμανική «Ζήμενς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ