Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Επιβεβαίωσε την εφαρμογή «μνημονίων διαρκείας» σε όλα τα κράτη - μέλη

Την εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την παραπέρα υλοποίηση αποφάσεων για ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων (με φτηνούς εργαζόμενους και νέες «αγορές»-πεδία δραστηριοποίησης), επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, το οποίο, όπως είπε ο προεδρεύων στο ΣΓΥ, Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, θα εστιάσει στην ολοκλήρωση του λεγομένου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», «δηλαδή της διαδικασίας, της αμοιβαίας ουσιαστικά επιτήρησης όλων των κρατών-μελών και της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αυτή είναι μια αμοιβαία επιτήρηση που τη θέλουμε».

Το ΣΓΥ πήρε αποφάσεις για στενότερη συνεργασία των κρατών-μελών στη συνοριοφύλαξη υπό το συντονισμό της FROΝTEX. Ταυτόχρονα, πήρε και αποφάσεις για διευκόλυνση εισαγωγής φτηνού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, ακριβώς καταπώς βολεύει τα μονοπώλια. Η σχετική ντιρεκτίβα, όπως αναφέρουν τα Συμπεράσματα του ΣΓΥ, «θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να προσλάβουν εποχιακούς υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης για τις θυγατρικές τους που λειτουργούν εντός ΕΕ. Επιπλέον η ντιρεκτίβα θα διευκολύνει τις ενδο-επιχειρησιακές μετακινήσεις των υπαλλήλων αυτών μεταξύ κρατών-μελών στη διάρκεια της περιόδου απασχόλησής τους».

Στο πλαίσιο του ΣΓΥ πραγματοποιήθηκε και ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέα κράτη-μέλη το 2004, γεγονός που άνοιξε νέες αγορές και πεδία κερδοφορίας σε λιμνάζοντα ευρωενωσιακά κεφάλαια. Σημειωτέον, το ΣΓΥ κατέληξε σε απόφαση για υιοθέτηση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Μαυροβουνίου.

Επιπλέον, συνεδρίασαν και δυο Συμβούλια «Σύνδεσης και Σταθεροποίησης», ένα μεταξύ ΕΕ - Αλβανίας και ένα μεταξύ ΕΕ - Αλγερίας. Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, «είναι μέχρι τον Ιούνιο να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία», γεγονός που θα διευκολύνει τις «μπίζνες» ελληνικών κεφαλαίων με αντίστοιχα αλβανικά. Επίσης, ο Βενιζέλος έκανε σαφές ότι και η Αλγερία, «από την οποία προμηθευόμαστε ένα πολύ μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε», έχει «ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Βενιζέλος συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Siim Kallas, για την - πολυπόθητη από την κυβέρνηση - επισημοποίηση της «βιωσιμότητας» του ελληνικού δημοσίου χρέους, χωρίς ωστόσο να βγει κάτι συγκεκριμένο από τη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ