Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπραγματεύσεις στο φόντο της απόφασης για την Τουρκία

Συνεχίστηκαν χτες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, συζήτησαν 4 ζητήματα: Το περιουσιακό, την ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία, τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και τις εξωτερικές σχέσεις. Θυμίζουμε ότι οι συζητήσεις γίνονται με βάση την κοινή ανακοίνωση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, που είναι στα βήματα του διχοτομικού σχεδίου Ανάν, αφού προβλέπει «δυο συνιστώντα κράτη και με δική τους νομοθεσία».

Την ίδια ώρα, διάφορες αντιδράσεις προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η οποία καλεί την Τουρκία να πληρώσει αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ο Ερογλου αντέστρεψε την πραγματικότητα και ισχυρίστηκε ότι η τουρκική «ειρηνευτική αποστολή» προστάτευσε τους Τουρκοκύπριους, ενώ έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση που θέλει να ενδυναμώσει τους Ελληνοκύπριους εν μέσω διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ δημιουργεί την εντύπωση πως πήρε το μέρος μιας πλευράς». Πάντως και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι η χώρα δε δεσμεύεται από μια τέτοια απόφαση.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα χαρακτήρισαν την απόφαση του ΕΔΑΔ ως θετικό βήμα. Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «συνιστά δικαίωση του αιτήματος που ορθώς κατατέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2012. Αν και σε καμιά περίπτωση οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να διαγράψουν τις συνέπειες της τραγωδίας του 1974, η απόφαση συνιστά μερική έστω δικαίωση των συγγενών των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων. Η εκ νέου καταδίκη της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, συνιστά και μια ηθική δικαίωση και προσθέτει άλλο ένα ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα μας, υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

Χτες, επίσης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με κύριο θέμα την επιστροφή της Αμμοχώστου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζήτημα που φαίνεται να ενδιαφέρει τα αμερικανικά μονοπώλια, αφού πρόκειται για «φιλέτο». Επίσης, έγινε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα στην Κύπρο θα βρεθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ