Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παραίτηση Μπραχίμι και νέα προσχήματα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί στις 31 τρέχοντος μηνός από το αξίωμα του διεθνούς απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία γνωστοποίησε, χτες βράδυ, ο Αλγερινός διπλωμάτης Λακντάρ Μπραχίμι έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες δύο ετών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν Υόρκη, παρουσία του ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, ο Μπραχίμι υποστήριξε πως θα συνεχίσει «να δουλεύει για την ειρήνη» θυμίζοντας ότι από τον καιρό που πήρε τη σκυτάλη του απεσταλμένου από τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε επισημάνει «τον εξαιρετικά σύνθετο και πάρα πολύ δύσκολο ρόλο αυτής της αποστολής» για ειρήνευση στη Συρία.

Διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ανέφεραν ως πιθανότερους διαδόχους του Μπραχίμι τον πρώην υπουργό Αμυνας και Εξωτερικών της Τυνησίας Καμέλ Μορτζάν, τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, τον πρώην γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Το ίδιο 24ωρο, το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη επανέφερε τον ισχυρισμό για χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χλωρίου κατά αμάχων σε τρεις πόλεις της Συρίας στα μέσα Απρίλη. Την περίοδο εκείνη όμως η συριακή κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πληροφορίες ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές του «Μετώπου Νούσρα» είχαν εξαπολύσει επίθεση με ένα κοινό χημικό στοιχείο πολλαπλών χρήσεων (που συναντάται κυρίως στη βιομηχανία) επιδιώκοντας την αντίδραση διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι κατηγορίες της παραπάνω οργάνωσης έδωσαν πάντως χτες την αφορμή στον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρτιν Λίντεγκααρντ, να ασκήσει πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση καλώντας την «να παραδώσει και τα τελευταία χημικά όπλα» εντός του χρονοδιαγράμματος, που εκπνέει στις 30 Ιούνη.

Σε υψηλούς τόνους για το ίδιο θέμα κυμάνθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, καθώς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Ασαντ έχει χρησιμοποιήσει «χημικά όπλα, και κυρίως χλώριο, 14 φορές από τον Οκτώβριο». Ο Φαμπιούς, συναντώντας τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, αναφέρθηκε και στα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, τα οποία εξέταζαν το προηγούμενο καλοκαίρι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, και που τελικά εγκαταλείφθηκαν το φθινόπωρο, λέγοντας: «Λυπούμαστε διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα είχε αλλάξει πολύ τα πράγματα, από πολλές απόψεις, όμως είναι ένα γεγονός και δεν θα ανασκευάσουμε την Ιστορία».

Πάντως, όλα αυτά δεν μπορεί να είναι άσχετα από το γεγονός ότι οι αντικαθεστωτικοί και μισθοφόροι που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές δέχονται τη μια ήττα μετά την άλλη από το συριακό στρατό.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι στη Γαλλία, επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας και της χωροφυλακής στο Στρασβούργο οδήγησε τα ξημερώματα στη σύλληψη 10 ύποπτων ισλαμιστών εξτρεμιστών, που φέρεται πως είχαν μεταβεί στη Συρία πέρσι για να συμμετάσχουν στις επιθέσεις σε βάρος του συριακού στρατού. Γάλλοι ειδικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 780 άτομα που ζουν στη Γαλλία βρίσκονται ή κατευθύνονται προς τη Συρία ή έχουν επιστρέψει και ότι 30 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ