Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες οι νεκροί από νέες επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία «έχουν αυξήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές στη χώρα και κάνουν πλέον ό,τι θέλουν δίχως φόβο, δίχως αιδώ», κατήγγειλε χτες στη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αφρική, Αμπού Μούσα. Λίγες ώρες πριν είχε ανακοινωθεί ο νεότερος απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης φανατικών της οργάνωσης στην κεντρική πόλη Τζος, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 118 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Πολλά από τα πτώματα δεν ήταν αναγνωρίσιμα, καθώς είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα. Αλλα ήταν θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια, γεγονός που έκανε τις Αρχές να εκφράζουν φόβο για πιθανή νέα αύξηση του αριθμού των θυμάτων μιας επίθεσης που επιλέχτηκε σε τόπο και χρόνο με στόχο την πρόκληση πολλών νεκρών. Η επίθεση προκάλεσε μεταξύ άλλων και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες που απαιτούν (μια απάντηση) από τη Δικαιοσύνη».

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν καταδίκασε τη νέα επίθεση της «Μπόκο Χαράμ», διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, αφενός για να κερδίσει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αφετέρου για να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία και ανοικοδόμηση όλων των σχολείων που καταστρέφουν οι φανατικοί της ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης που έχει βυθίσει στο χάος εκτενείς περιοχές κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Πάντως οι υποσχέσεις του Τζόναθαν (παρά την περιβόητη «αντιτρομοκρατική βοήθεια» που έχει πάρει μεταξύ άλλων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, Ισραήλ) δε σταματούν ούτε στο ελάχιστο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης.

Χτες αποκαλύφτηκε νέα σφαγή τουλάχιστον 50 χωρικών, εμπρησμοί και λεηλασίες στα βορειοανατολικά χωριά Αλαγκάρνο και Σάουα από μακελάρηδες της «Μπόκο Χαράμ». Οι δράστες αποχώρησαν παραδίδοντας καμένη γη και ξανακρύφτηκαν στο παρακείμενο δάσος Σαμπίσα, όπου λέγεται πως το έχουν μετατρέψει σε ένα από τα κρησφύγετά τους. Τα χωριά Αλαγκάρνο και Σάουα βρίσκονται κοντά στο χωριό Τσιμπόκ, όπου απήχθησαν στα μέσα Απρίλη οι περίπου 300 μαθήτριες, των οποίων τα ίχνη ακόμη αναζητούνται από τις νιγηριανές Αρχές και τις ειδικές δυνάμεις δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών που αξιοποίησαν τη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών για να παρέμβουν στη Νιγηρία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ