Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εφιάλτης για πλημμυροπαθείς

Μονοπώλια εμφανίζονται ως «δωρητές»

Σε χωριό στη Βοσνία, στον υπερχειλισμένο ποταμό Σάβα
Σε χωριό στη Βοσνία, στον υπερχειλισμένο ποταμό Σάβα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Διεθνής διάσκεψη «δωρητών» για τη συγκέντρωση βοήθειας και την αντιμετώπιση των σοβαρών καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες πραγματοποιείται σήμερα στο Βελιγράδι, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο από το νέο εφιάλτη με τον οποίο είναι αντιμέτωπος εδώ και μία βδομάδα ο σερβικός λαός.

Σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την κλίμακα των καταστροφών από τις πλημμύρες, που σε πρώτη φάση εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξεταστούν οι επιλογές παροχής «βοήθειας και αποκατάστασης των ζημιών το συντομότερο δυνατό». Το παρόν στη διάσκεψη του Βελιγραδίου έχουν δηλώσει πως θα δώσουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι απ' όλες τις πρεσβείες χωρών της ΕΕ, από χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Γραφείο Περιφερειακού Συντονιστή του ΟΗΕ και η Γερμανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Ανάλογη διάσκεψη Δωρητών σχεδιάζεται και για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου επίσης οι ζημιές εκτιμώνται σε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, παραμένουν αβοήθητοι δίχως βασικά τρόφιμα και αγαθά, ενώ λιγοστά παραμένουν τα εφόδιά τους σε πόσιμο νερό, αντλίες και εργαλεία, σε μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Ελίζαμπετ Μπιρς, ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι η υπηρεσία κατάφερε ν' αρχίσει επιχειρήσεις στα κράτη των Βαλκανίων σε χρονικό διάστημα 36 ωρών από την έναρξη των πλημμυρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ