Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εντείνονται οι συγκρούσεις

TΡΙΠΟΛΗ.--

Σε πόλεμο ισλαμιστών ενόπλων, από τη μια, και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά και στελεχών κοσμικών κομμάτων, από την άλλη, εξελίσσεται η «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη. Στόχος της επιχείρησης του ε.α. στρατηγού Χάφταρ θεωρείται η εξουδετέρωση των ισλαμιστών που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η συγκρότηση νέας κυβέρνησης που θα τηρεί αποστάσεις από ισλαμικές οργανώσεις και κόμματα που επιδιώκουν την επιβολή σαρίας, και η σταθεροποίηση της Λιβύης, τρία χρόνια μετά από τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση ανατροπής του πρώην προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ συμπαρατάχτηκαν, χτες, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της αντιαεροπορικής άμυνας, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος «Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων» (NFA) Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε Μισράτα, Ζιντάν, Βεγγάζη.

Αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες περί υποστήριξης του Χάφταρ από τον υπουργό Εσωτερικών Σάλεχ Μάζεγκ.

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Χασάν Αμπου Σανάκ, δεν πρόλαβε να πάρει θέση, καθώς ένοπλοι γάζωσαν, το πρωί, με πυρά την αυτοκινητοπομπή του προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τον δολοφονήσουν.

Σκληρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε δρόμους κοντά στη λεωφόρο Σίντρα που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Λιβύης, ενώ στο Σαλεχεντίν της Τρίπολης σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς.

  • Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη απέρριψε αίτημα των λιβυκών Αρχών για δίκη δύο εκ των γιων του Καντάφι στη Λιβύη, θεωρώντας ότι είναι αδύνατη μια «δίκαιη» δίκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ