Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ελιγμοί από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Νέες απειλές εκτόξευσε από τη Ρουμανία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (φωτ. με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό)
Νέες απειλές εκτόξευσε από τη Ρουμανία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (φωτ. με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό)
ΚΙΕΒΟ.--

Τέσσερις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία φαίνεται ότι η αντιδραστική κυβέρνηση επιχειρεί έναν ελιγμό. Βλέποντας ότι η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν προχωράει, πρότεινε και ψηφίστηκε, το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή, το λεγόμενο «μνημόνιο της ειρήνης και της κατανόησης». Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, προβλέπει την απόσυρση στις βάσεις τους των μονάδων του ουκρανικού στρατού, την άρση των διώξεων για τους διαδηλωτές και συμπεριλαμβάνει και τη ρωσική γλώσσα στη νέα συνταγματική αναθεώρηση. Ακόμα προβλέπει ότι για να ενταχθεί η χώρα σε οποιαδήποτε ένωση, πολιτική ή οικονομική, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού μέσα από πανεθνικό δημοψήφισμα. Επίσης, καταδικάζει γενικόλογα τη βία από όλες τις πλευρές.

Αντιδρώντας στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης του Κιέβου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε χτες ότι τη θεωρεί «ένα πρώτο δημόσιο και συγκεκριμένο, αν και καθυστερημένο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας της Γενεύης της 17ης Απρίλη και του οδικού χάρτη του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια», που ωστόσο θα το παρακολουθήσει προσεκτικά.

Από την Κίνα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους που θα έρθουν στην εξουσία την ώρα που συνεχίζεται η τιμωρητική επιχείρηση στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία». Πρόσθεσε δε ότι «θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο, από νομική άποψη, να διεξαχθεί πρώτα ένα δημοψήφισμα για όλα τα βασικά θέματα, ένα δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και μετά να εκλεγούν ο Πρόεδρος και το Κοινοβούλιο βάσει του Συντάγματος αυτού».

Νέες απειλές από τις ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χτες από το Βουκουρέστι ότι νέες κυρώσεις θα ήταν αναγκαίο να επιβληθούν κατά της Ρωσίας, εάν αυτή «υπονομεύσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών της 25ης Μάη στην Ουκρανία». «Εάν η Ρωσία υπονομεύσει τις εκλογές στην Ουκρανία οφείλουμε να παραμείνουμε αποφασισμένοι για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και πρέπει να είμαστε επίσης αποφασισμένοι να επενδύσουμε στη ΝΑΤΟική συμμαχία», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου.

Ο Μπάιντεν επίσης επικαλέστηκε, όπως είχε κάνει παλιότερα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, το άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα των χωρών - μελών (με το βλέμμα βέβαια προς την Ουκρανία που δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ) και επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία του στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη «σε αέρα, ξηρά και θάλασσα».

Με το βλέμμα στην Ενέργεια

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταυτόχρονα εστίασε σε αυτό που ονόμασε «ανάπτυξη μιας ασφαλούς, διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης ενεργειακής αγοράς». Ουσιαστικά αναφερόμενος στην απεξάρτηση της ΕΕ από την Ενέργεια της Ρωσίας, είπε ότι «θα είναι το επόμενο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι πλέον η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους (ενεργειακούς) πόρους ως όπλο ενάντια σε οποιονδήποτε στην περιοχή». Βέβαια, παρά τα παζάρια που δεν έχουν σταματήσει να γίνονται ανάμεσα στην ΕΕ, στη Ρωσία και την κυβέρνηση του Κιέβου, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, κυρίως όσον αφορά το υπάρχον χρέος και την τιμή πώλησης φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ωστόσο και ο λεγόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, σε χτεσινές του δηλώσεις είπε ότι δεν αποκλείει να προετοιμαστεί μια νέα συνάντηση, «Γενεύη-2». «Γέφυρες» φαίνεται να αφήνει και ο επικρατέστερος υποψήφιος (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) για την Προεδρία, Πέτρο Ποροσένκο, γνωστός και ως «βασιλιάς της σοκολάτας», με καλές σχέσεις με τη Γερμανία, που πιθανόν επιδιώξει συμβιβασμό με τη Ρωσία. Ενας άλλος μεγαλοκαπιταλιστής, ο «βασιλιάς του μετάλλου», Ρινάτ Αχμέτοφ, κάλεσε, χωρίς μεγάλη ανταπόκριση, τους χιλιάδες εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του να διαδηλώσουν κατά των νέων αρχών στις ανεξαρτητοποιημένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ