Παρασκευή 23 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ορίστηκε νέος πρωθυπουργός

ΣΕΟΥΛ.--

Νέο πρωθυπουργό όρισε χτες η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γουέν Χι, που πριν τρεις βδομάδες είχε δεχτεί την παραίτηση του Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν. Ο δεύτερος είχε παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου» για το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα με το επιβατηγό «Σεουόλ» που παρέσυρε στο βυθό 288 ζωές, στην πλειοψηφία τους έφηβους μαθητές. Ακόμα, 16 από τους επιβάτες εξακολουθούν τυπικά να αγνοούνται.

Νέος πρωθυπουργός είναι ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αν Ντάι-χι, στον οποίο η Χι ανέθεσε ειδικά την επίβλεψη της γραφειοκρατίας. Η πρόεδρος έκανε επίσης δεκτή την παραίτηση του αρχηγού της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και του επικεφαλής γραμματέα του τμήματος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Ο Αν Ντάι-χι θεωρείται γνωστός για την «πρωταγωνιστική» του συμβολή στις έρευνες που έγιναν το 2003 σχετικά με μεγάλα ποσά που παράνομα πήραν πολιτικά κόμματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2002. Φαίνεται ότι συγκεντρώνει τις ελπίδες της Χι, προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και να μειωθεί το πολιτικό κόστος που αναμένεται ότι το κόμμα της θα εισπράξει στις τοπικές εκλογές των αρχών του Ιούνη. Η αλλαγή ρόλων στην αστική ηγεσία με νέα πρόσωπα επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή μετά το έγκλημα του ναυαγίου και ταυτόχρονα είναι κίνηση ενδοαστικού συμβιβασμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ