Παρασκευή 23 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκατομμύρια Νιγηριανοί εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν χτες σε όλη τη χώρα διαδηλώσεις, πορείες και εκδηλώσεις υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των περίπου 300 μαθητριών που απήχθησαν από τους ισλαμιστές φανατικούς της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στα μέσα Απρίλη.

ΚΑΪΡΟ.-- Στις κάλπες καλούνται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη περίπου 53.000.000 Αιγύπτιοι ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν νέο πρόεδρο. Επικρατέστερος θεωρείται ο στρατάρχης και πρώην υπουργός Αμυνας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ελεύθεροι με εγγύηση αφέθηκαν χτες οι έξι νεαροί Ιρανοί και Ιρανές, που συνελήφθησαν επειδή ανέβασαν στο «YouTube» βίντεο στο οποίο χόρευαν την επιτυχία του Αμερικανού τραγουδιστή Φάρελ Ουίλιαμς «Happy». Το βίντεο έδειχνε τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες χωρίς μαντίλα να χορεύουν στους δρόμους, μέσα σε ένα διαμέρισμα και σε ταράτσες κτιρίων της Τεχεράνης, πράγμα που χρησιμοποίησαν οι αντιδραστικές ισλαμικές αρχές για να τους κατηγορήσουν για διάπραξη «ανήθικης πράξης».

ΣΑΓΚΑΗ.-- Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ιράν, τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (G6), που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία ως τις 20 Ιούλη, δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες 10 Αλβανοί δημόσιοι υπάλληλοι από το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα», θεωρώντας ότι οι πρόσφατες απολύσεις τους από την κυβέρνηση του «Σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Εντι Ράμα έγιναν για κομματικούς λόγους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Τριήμερη επίσκεψη σε ιερούς τόπους της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Δυτικής Οχθης ξεκινά το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί και με τον οικουμενικό Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της 50ής επετείου από την τότε συνάντηση ανάμεσα στους τότε ηγέτες Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Ο απερχόμενος υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του αφρικανικού Μαλάουι, Γκόντφρι Καμανίγια, αυτοπυροβολήθηκε χτες στο σπίτι του, ένα 24ωρο μετά τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών που έδειχναν να χάνει την έδρα του στο Κοινοβούλιο. Σε σημείωμά του ζήτησε από την Πρόεδρο της χώρας, Τζόις Μπάντα, να φροντίσει την κόρη του και να αναλάβει τη μόρφωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ