Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διάλυση - κατάχωση αρχαίων

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα καταχώνονται ή διαλύονται συνεχώς προς χάριν μικρών και «μεγάλων» έργων. Να σημειωθεί, πως σε τέτοιες περιπτώσεις τα «κινητά» ευρήματα συλλέγονται, ενώ καταχώνονται ή διαλύονται τα «ακίνητα». Σε πλείστες όμως περιπτώσεις, οι αρχαιολόγοι δεν προλαβαίνουν - λόγω της βιασύνης των εργολάβων - να ολοκληρώσουν τη δουλιά τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι ακριβώς καταχώνεται ή διαλύεται.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 15/5 γνωμοδότησε υπέρ της κατάχωσης των ευρημάτων της ανασκαφής στο τμήμα Κοζάνης - Ποντοκώμης της νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας - Κοζάνης, έργο που συνδέεται με την Εγνατία.

Η ανασκαφή έγινε σε έκταση 15 στρεμμάτων από την ΙΖ ΕΠΚΑ, όπου αποκαλύφθηκαν 6 κτίρια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, 1 δεξαμενή, 10 τάφοι αρχαϊκών και κλασικών χρόνων με αγγεία και σιδερένια όπλα και 1 νεκροταφείο (3ος-4ος αι. μ.Χ.) με 99 τάφους. Η σημαντικότερη ανακάλυψη ήταν τα νεολιθικά, οικοδομικά λείψανα και ο περίβολος των προϊστορικών χρόνων, όπου βρέθηκαν επίσης 99 νεολιθικά ειδώλια, γεγονός που κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν πως το συγκεκριμένο σημείο ήταν ο χώρος παραγωγής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ