Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Η στοίχιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πίσω από τα προτάγματα της ΕΕ για την προάσπιση των μονοπωλιακών της συμφερόντων και την προώθησή τους όπου Γης στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σκιαγραφήθηκε χτες σε ημερίδα με θέμα «Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ», η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, με σκοπό «τη διαφύλαξη των κοινών αξιών, των θεμελιωδών συμφερόντων, της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας, τη διατήρηση της ειρήνης και την ενδυνάμωση της διεθνούς ασφάλειας», με περιεχόμενο που οι διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου δίνουν σε τέτοιες έννοιες. Θεσμοθετείται από τα αρμόδια όργανά της και εφαρμόζεται στην πράξη από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών με αιχμή του δόρατος τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Μιλώντας στην ημερίδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Μ. Κωσταράκος, για την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει η ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, τόνισε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με την αποστολή προσωπικού ή τη διάθεση μέσων σε αποστολές της ΕΕ. Αυτές αφορούν τόσο στον άμεσο περίγυρο της χώρας, όπως η επιχείρηση EUFOR ALTHEA για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η EULEX Kossovo, όσο και στο Κέρας της Αφρικής, στην επιχείρηση ATALANTA και στο Μάλι, στο πλαίσιο της Επιχείρησης EUTM Mali».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA), με τη διάθεση του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδρεύει στη Λάρισα, για τη διεύθυνση των σχετικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει με δυνάμεις και μέσα στη συγκρότηση δυο ευρωπαϊκών Σχηματισμών Μάχης, πιο γνωστών ως Battle Groups: «Αυτοί είναι, ο χερσαίος Σχηματισμός Μάχης με την ονομασία HELBROC, στον οποίο συμμετέχουν πλέον της Ελλάδας, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, και ο Αμφίβιος Σχηματισμός Μάχης (Amphibious Battle Group), στον οποίο συμμετέχουν εκτός της χώρας μας και οι υπόλοιπες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου, ήτοι, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ