Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ζημιές και απόγνωση από τη χαλαζόπτωση

Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες χωριών της Ελασσόνας προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή. Το χαλάζι, που συνοδεύτηκε από δυνατή βροχή και αέρα, έπεφτε επί μισή και πλέον ώρα, καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες καπνού, σιτηρών, καλαμποκιού, αμπελιών, μποστανιών και οπωροφόρων δέντρων. Ιδιαίτερα πλήγηκαν τα χωριά Δολίχη, Κρανέα, Λουτρό, Ακρη και Βαλανίδα. Οι αγρότες ζητούν έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση, καθώς και γρήγορη αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών.

Αγωνία για τη σοδειά τους εκφράζουν και οι αγρότες στα χωριά του Τυρνάβου, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει φέτος αντιχαλαζική προστασία. Η δημοπρασία για το πρόγραμμα αεροπορικής αντιχαλαζικής προστασίας των επόμενων πέντε ετών, που εγκρίθηκε στις 15 Απρίλη από το ΔΣ του ΕΛΓΑ, εκκρεμεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους. Οι αγρότες ζητούν επίσπευση των διαδικασιών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η περιοχή να υποστεί καταστροφές στην παραγωγή σαν αυτές που έγιναν το Μάη του 2012 και τον Ιούνη του 2013.

Τέλος, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας ν' αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας για τις ζημιές που υπέστησαν από τον άσχημο καιρό. Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, οι καταστροφές σε κερασιές, ροδακινιές, βερικοκιές κλπ. είναι μεγάλες, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχών στην περιοχή, αλλά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μάη. Το ΚΚΕ ζητάει να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές, καθώς και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ