Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράνομη η επ' αόριστον διοικητική κράτηση αλλοδαπών

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την επ' αόριστον διοικητική κράτηση αλλοδαπών. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ 2255/23.5.2014 απόφασή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας αντιρρήσεων κατά κράτησης που κατατέθηκαν και υποστηρίχτηκαν από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), έκρινε ότι η επ' αόριστον κράτηση αλλοδαπού, υπό το πρόσχημα της επιβολής - μετά από τη 18μηνη κράτηση - μέτρου υποχρεωτικής διαμονής σε κέντρο κράτησης, δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία.

Η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει την κριτική που έχει εκφραστεί σχετικά με την υπ' αριθμ. 44/2014 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία συνυπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, καθιστώντας την έτσι υποχρεωτικά εφαρμόσιμη από τη Διοίκηση, καθώς η πρακτική της επ' αόριστον κράτησης υπηκόου τρίτης χώρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του εθνικού, κοινοτικού και διεθνούς δικαίου, που εκθέτει τη Διοίκηση σε παράνομες και συνεπώς ελέγξιμες πρακτικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δικαστήριο, «το περιοριστικό μέτρο που επιβλήθηκε στον αντιλέγοντα αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της κρατήσεώς του», η κράτηση πέραν των 18 μηνών «δεν ερείδεται σε κάποια νομοθετική διάταξη» και συνεπώς πρέπει να αρθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ