Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην «ασφάλεια» της Ασίας

Αναζητά συμμάχους στις χώρες που έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα

ΤΟΚΙΟ.--

«Οι εντάσεις ενισχύονται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Θέλω να στείλω στον κόσμο το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής της Ιαπωνίας σε μια ειρήνη, βασισμένη στη διεθνή συμμετοχή», φέρεται να δήλωσε προχτές στα ιαπωνικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, ενόψει της συμμετοχής του στο ετήσιο Φόρουμ «Διάλογος Σανγκρι-λα», που ξεκινά σήμερα στη Σιγκαπούρη. Πρόκειται για συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή «ειδικών» (υπουργών, συμβούλων, αξιωματούχων κτλ.) για την Ασφάλεια και την Αμυνα από την Ασία. Φέτος, αναμένεται μεταξύ άλλων να πάρουν μέρος όλες οι χώρες - μέλη της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ενώ πολλοί θεώρησαν την πρόσκληση του Αμπε (που είναι ηγέτης χώρας) ως «σημαδιακή».

Η Ιαπωνία φαίνεται να εξετάζει τρόπους για να «αξιοποιήσει» τις εντάσεις που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της Κίνας με όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής, με πιο πρόσφατη την επιδείνωση των σχέσεων του Πεκίνου με το Ανόι αλλά και τη Μανίλα. Η επιδείνωση αυτή εδράζεται σε εδαφικές διαφορές μεταξύ άλλων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς και άλλους φυσικούς πόρους, που γι' αυτό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον - άρα και τις κόντρες - πολλών μονοπωλίων.

Ετσι, το Τόκιο φέρεται να εξετάζει πώς θα επισπεύσει την παράδοση σκαφών στο Ανόι προκειμένου το δεύτερο να ενισχύσει τις θαλάσσιες περιπολίες του στα εθνικά του ύδατα, κάτι που προς το παρόν καθυστερεί εξαιτίας των «αυξημένων αναγκών περιπολιών» που έχει και η Ιαπωνία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (όπου επίσης υπάρχουν διαφορές με την Κίνα).

Παράλληλα, τείνει «χείρα βοηθείας» και προς τις Φιλιππίνες, καθώς το Δεκέμβρη δάνεισε 183 εκατομμύρια δολάρια στη Μανίλα για να προμηθευτεί δέκα θαλάσσια σκάφη, ιαπωνικής μάλιστα κατασκευής.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε πως ανώτατος αξιωματούχος του φιλιππινέζικου υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι «καλωσορίζουμε τη συμβολή της Ιαπωνίας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», ενώ σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Φιλιππινέζος υπουργός Αμυνας, Βολτέρ Γκαζμίν, δήλωσε σε συνέντευξη: «Αυτό που η Ιαπωνία κάνει προκαλεί τη συμπάθειά μας, την ίδια στιγμή βέβαια προστατεύει τα δικά της συμφέροντα, στα νησιά Σενκάκου (σ.σ. Ζώνη διαφιλονικούμενη με την Κίνα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα)». Ο ίδιος ωστόσο συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δούμε, πρέπει να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει ώστε η κατεύθυνση να μην είναι ό,τι έγινε παλιότερα», αναφερόμενος στο ρόλο της Ιαπωνίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που εξακολουθεί να προκαλεί σκεπτικισμό σε πολλές αστικές τάξεις της περιοχής για το αν μια ιαπωνική πρωταγωνιστική επανεμφάνιση θα «πλήξει» το δικό τους «ζωτικό χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ