Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παράταση κυρώσεων κατά της Συρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου δε θα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί πριν το ορόσημο της 30ής Ιούνη προέβλεψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, με ημερομηνία 23 Μάη, την οποία δημοσιοποίησε χτες το «Γαλλικό Πρακτορείο».

Ο Μπαν σημειώνει πως ορισμένες δραστηριότητες που αφορούν στην εξάλειψη του συριακού χημικού προγράμματος όπλων θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του Ιούνη «για μια πεπερασμένη περίοδο», την οποία ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) σημείωσε ότι περίπου 100 μετρικοί τόνοι χημικών υλικών, δηλαδή περίπου το 8% των δηλωμένων συριακών χημικών όπλων, παραμένουν σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων και δεν μπορούν να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ , η ΕΕ αποφάσισε χτες παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας έως τον Ιούνη του 2015. Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 179 ανθρώπων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και σε 53 εταιρείες ή υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας.

Παράλληλα, δηλώσεις του Σελίμ Χελάζι, διοικητή αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην επαρχία Χομς, στο «Γαλλικό Πρακτορείο» καταδεικνύουν τις αντιθέσεις και το χάος που επικρατεί στο μέτωπο όσων μάχονται το συριακό στρατό αλλά και την αδυναμία τους (παρά τη μυστική υποστήριξη από δυτικές και αραβικές χώρες) να επικρατήσουν στα πεδία των συγκρούσεων. Με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της 3ης Ιούνη, ο Χελάζι φαίνεται να διαπιστώνει πως ο Ασαντ θα εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, ενώ οι «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις θα αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο σε σχέση με την ισχύ που είχαν «όταν άρχιζε η επανάσταση και το κίνημα ήταν ειρηνικό». Ο Χελάζι αναφέρθηκε στη μόνιμη κατάσταση αποδιοργάνωσης και τον κατακερματισμό που επικρατεί στους ένοπλους πολέμιους του Ασαντ, καθώς παραδέχτηκε την υπεροχή της πολεμικής συριακής αεροπορίας, του στρατού, αλλά και των έμπειρων στρατιωτικά μαχητών της λιβανικής «Χεζμπολάχ», που έχουν σπεύσει τους τελευταίους μήνες προς ενεργό υποστήριξη της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ