Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Η εγκληματική «Μπόκο Χαράμ» αξιοποιείται ποικιλότροπα

Γονείς παιδιών που έχουν απαχθεί
Γονείς παιδιών που έχουν απαχθεί
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«Πόλεμο» στους ισλαμιστές τρομοκράτες της «Μπόκο Χαράμ» κήρυξε χτες ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, ανακοινώνοντας σε διάγγελμά του για την «Ημέρα της Δημοκρατίας» ότι διέταξε το στρατό να προχωρήσει άμεσα σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με στόχο την εξάλειψη των εξτρεμιστών και τον τερματισμό της ατιμωρησίας των αμέτρητων εγκλημάτων τους σε βάρος του νιγηριανού λαού.

Υποσχέθηκε «διάλογο και συμφιλίωση» με όσους Νιγηριανούς, όπως είπε, ξεγελάστηκαν από τη «Μπόκο Χαράμ» και την «Αλ Κάιντα» νομίζοντας ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με τη βία, εάν αποκηρύξουν την τρομοκρατία και δεχθούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα αποριζοσπαστικοποίησής τους και επανένταξή τους στην κοινωνία. Διαβεβαίωσε για την «αποφασιστικότητά του» να προστατεύσει τη «δημοκρατία, την ισότητα, τη σταθερότητα και τις ανθρώπινες ζωές» διεξάγοντας «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας». Εντούτοις, δεν είπε λέξη για τις πραγματικές ρίζες (φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία) που εξηγούν τη στρατολόγηση χιλιάδων νέων από τα αρπακτικά της «Μπόκο Χαράμ» που με πρόσχημα το ισλάμ σφάζουν, λεηλατούν, πλιατσικολογούν, καταστρέφουν έχοντας μόνο από την αρχή του 2014 προκαλέσει το θάνατο πάνω από 3.000 ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου, ηλικίας...

Ωστόσο, η δράση των εξτρεμιστών της «Μπόκο Χαράμ» δεν σταματά με προεδρικά διαγγέλματα, που ανάμεσα στα άλλα ρίχνουν νερό στο μύλο ξένων δυνάμεων που αξιοποιούν την αποσταθεροποιητική δράση της «Μπόκο Χαράμ» για να παρέμβουν με το πρόσχημα του «σωτήρα» στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νιγηρίας επιδιώκοντας «διευκολύνσεις» για τα μονοπώλια. Ενοπλοι της οργάνωσης, υποδυόμενοι τους στρατιώτες, επιτέθηκαν σε τρία χωριά της βορειοανατολικής πολιτείας Μπόρνο (κοντά στα σύνορα με το Καμερούν) σκοτώνοντας 35 ανθρώπους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εγκληματίες της «Μπόκο Χαράμ» έριξαν βόμβες μολότοφ σε δεκάδες σπίτια, πυρπολώντας τα και πυροβόλησαν εναντίον κατοίκων που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Χτες, ένοπλοι της «Μπόκο Χαράμ» ανακοίνωσαν πως άφησαν ελεύθερα τέσσερα κορίτσια από τις περίπου 300 μαθήτριες που είχαν απαγάγει στα μέσα Απρίλη από το βορειοανατολικό χωριό Τσιμπόκ επειδή ασθένησαν. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα κορίτσια είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από τους απαγωγείς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ