Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Επίσημα πρωθυπουργός ο Ράμι Χαμντάλα

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Ράμι Χαμντάλα διορίστηκε χτες και επίσημα πρωθυπουργός της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ωστόσο, η ανακοίνωση της πλήρους σύνθεσης της κυβέρνησης αναμένεται να καθυστερήσει λόγω εμπλοκής που παρατηρείται στο πρόσωπο που θα επιλεχθεί για τη θέση του μελλοντικού υπουργού Εξωτερικών.

Καλά πληροφορημένες παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι η «Φατάχ» και η Χαμάς δεν θέλουν για υπουργό Εξωτερικών τον Ριγιάντ αλ Μάλκι, όπως είναι η επιθυμία του προέδρου Αμπάς. Η Χαμάς μάλιστα φέρεται πως προτιμά για τη θέση αυτή τον Ζιάντ Αμπου Αμερ, έναν ανεξάρτητο βουλευτή που κατάγεται από τη Γάζα και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Αλλες πηγές υποστήριξαν ότι υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ Χαμάς και Φατάχ και στο πρόσωπο του υπουργού Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ο πρόεδρος Αμπάς επιμένει πως θα πρέπει να είναι ο Μαχμούντ Χαμπάς, ο οποίος είναι πρώην εκπρόσωπος της Χαμάς που αποσκίρτησε από την ισλαμική οργάνωση πριν χρόνια και έκτοτε θεωρείται από τους σφοδρότερους επικριτές της.

Ενα τρίτο ζήτημα που καθυστερεί την πλήρη συγκρότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας φέρεται πως είναι η απαίτηση της Χαμάς να συμπεριλάβει περίπου 40.000 υποστηρικτές της στις καταστάσεις μισθοδοσίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με βάση τη συμφωνία συμφιλίωσης της 23ης Απριλίου, η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συγκροτηθεί ως το τέλος Μάη, θα αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες και θα αναλάβει την οργάνωση και διεξαγωγή εκλογών μέχρι το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τούρκος πρεσβευτής στα Παλαιστινιακά Εδάφη δήλωσε σε τελετή, που έγινε στη Γάζα για την τέταρτη επέτειο από τη φονική ισραηλινή επίθεση κατά του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», ότι η χώρα του «δεν θα ξεχάσει» τους δέκα πολίτες της που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση εναντίον του στολίσκου που έπλεε προς τη Γάζα το 2010. Τη Δευτέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στις 31 Μάη του 2010 στην επιδρομή στο στολίσκο «Ελεύθερη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ