Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ
Ξεκίνησε συναντήσεις για τη δημιουργία νέας «ευρωομάδας»

Μέχρι τέλη Ιούνη δηλώνει ότι θα έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη συμμετοχή από επτά χώρες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επαφές για τη δημιουργία «ευρωομάδας» ξεκίνησε η ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, με τον «αέρα» που της έδωσε το 25% των πρόσφατων ευρωεκλογών ώστε να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην «εναλλακτική» που αργά αλλά σταθερά διαμορφώνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (με τον τίτλο «ευρωσκεπτικισμός») για λογαριασμό μιας σειράς μονοπωλιακών ομίλων που θεωρούνται «ριγμένα» από τη μέχρι σήμερα πολιτική της ΕΕ.

Δηλώνοντας ότι μέχρι τέλη Ιούνη θα είναι έτοιμο το σχέδιό της, προχτές, η Λε Πεν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με το ΓΓ της ιταλικής «Λέγκας του Βορά» Ματέο Σαλβίνι, τον πρόεδρο του ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» PVV Γκέερτ Βίλντερς, τον ΓΓ του αυστριακού «Κόμματος των Ελευθέρων» (FPO) Χάραλντ Βιλίμσκι και το βουλευτή του κόμματος «Φλαμανδικό Συμφέρον» (Φλάαμς Μπελάνγκ) Γκέρολφ Ανεμανς.

Στις δηλώσεις της η Λε Πεν υπογράμμισε ότι επιδιώκεται η δημιουργία «ευρωομάδας» που θα αντιπαλεύει την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και θα υπερασπίζεται την «εθνική κυριαρχία», την κυριαρχία δηλαδή μιας σειράς μονοπωλίων που θεωρούν ότι σήμερα έχουν χάσει από τη διαμόρφωση μιας μεγάλης «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς» και την αναμέτρησή τους με ανταγωνιστές τους. Τη σχετική αγωνία της Λεπεν, για παράδειγμα, τροφοδοτεί σίγουρα η γκρίνια των Γάλλων βιομηχάνων ότι μετρούν μεγάλες ζημιές από τη μαζική διείσδυση τα τελευταία χρόνια μιας σειράς εταιρειών από χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, με αποτέλεσμα την εκτόπιση ή αποδυνάμωση των «ντόπιων» επιχειρήσεων.

Δεν λείπουν όμως (και δεν θα εξαλειφθούν) οι αντιθέσεις και μεταξύ των «ευρωσκεπτικιστών». Πιο χαρακτηριστική είναι η «διάσταση» μεταξύ του «Εθνικού Μετώπου» και του βρετανικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας» του Νάιτζελ Φάρατζ, μεταξύ των οποίων ανταλλάσσονταν κατηγορίες και στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Πάντως, προχτές, η Λε Πεν δήλωσε ότι αν και δε μπορεί να συνυπάρξει στην ίδια «ευρωομάδα» με τον Φάρατζ, είπε ότι μπορούν να έχουν κοινό μέτωπο με κύρια αιτήματα την έξοδο από την ΕΕ, τον επανακαθορισμό των συνόρων και τον περιορισμό της μετανάστευσης στην ΕΕ.

Συνάντηση Φάρατζ - Γκρίλο

Ενδεικτική των διεργασιών ήταν και η συνάντηση που έγινε μεταξύ του Νάιτζελ Φάρατζ και του ηγέτη του ιταλικού «Κινήματος Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο. Και οι δύο θεωρούνται ότι ενισχύθηκαν σημαντικά στις ευρωεκλογές (ο πρώτος πήρε 27,5% και ο δεύτερος 21%). Τη συνάντηση πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια για «δημιουργία δεύτερου πόλου ευρωσκεπτικιστών». Ο Φάρατζ δήλωσε ότι αν η συνεργασία «ευοδώσει, θα είναι υπέροχο... Αν φτάσουμε σε συμφωνία, θα έχει πλάκα να προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες». Πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος του Γκρίλο εμφανίστηκαν ήδη αντιρρήσεις για μια ενδεχόμενη «σύμπραξη», με πολλά στελέχη του να δηλώνουν ότι δεν τους εκφράζει μια τέτοια «συνεργασία».

Για να σχηματιστεί «ευρωομάδα» στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές που να προέρχονται όμως από επτά διαφορετικές χώρες. Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και η «ομάδα» της Λε Πεν χρειάζεται κόμματα από δύο ακόμα χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2020-11-03 00:00:00.0)
Ευρωεκλογές στις 23 Μάη (2019-05-08 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό (2019-04-19 00:00:00.0)
Συνάντηση Σαλβίνι - Κατσίνσκι για συγκρότηση ευρωομάδας (2019-01-09 00:00:00.0)
Σε φόντο αναμόρφωσης του αστικού σκηνικού (2015-05-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ