Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τη Δευτέρα με μαθήματα κατεύθυνσης

Eurokinissi

Με την εξέταση των υποψηφίων σε μαθήματα γενικής παιδείας συνεχίστηκαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων εξετάστηκαν σε Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία.

Σε σχόλιό της για τα θέματα Ιστορίας, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι «κατανοητά, διατυπωμένα με σαφήνεια και καλύπτουν περιορισμένο μέρος της εξεταστέας ύλης». Σε ό,τι αφορά τα θέματα της δεύτερης ομάδας, σημειώνει ότι τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψηφίους «λειτουργούν συμπληρωματικά ή επεξηγηματικά, επαναλαμβάνοντας στοιχεία του εγχειριδίου. Συνεπώς, προσφέρονται για αναπαραγωγική παρά για συνθετική διαδικασία. Δεν προωθούν την ιστορική σκέψη και συνείδηση και περιορίζονται σε στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα».

Για τα θέματα των Μαθηματικών, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχολιάζει ότι τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο της ύλης, παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία, είναι συμβατά με το χαρακτήρα ενός μαθήματος Γενικής Παιδείας. Σημειώνει δε ότι «υπάρχουν ερωτήματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν οι μαθητές που είναι καλύτερα προετοιμασμένοι».

Αντίστοιχα, για τα θέματα της Φυσικής, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών εκτιμά ότι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, δεν έχουν επιστημονικά λάθη και είναι διατυπωμένα με σαφήνεια χωρίς να κρύβουν παγίδες για τους μαθητές, έχουν την απαιτούμενη διαβάθμιση ως προς την επεξεργασία τους και ότι ένας σωστά προετοιμασμένος μαθητής μπορεί να διεκδικήσει το άριστα.

Βατά, με διαβάθμιση δυσκολίας και από ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης κρίνει τα θέματα της Βιολογίας η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων. Οπως αναφέρει, «τα περισσότερα θέματα απαιτούσαν απλή ανάκληση γνώσης, ενώ ορισμένα απαιτούσαν κριτική και σφαιρική προσέγγιση των βιολογικών εννοιών. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές με γνώση και κατανόηση της εξεταζόμενης ύλης μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης, παρά τα προβλήματα κάποιων εκφωνήσεων». Η ΠΕΒ σημειώνει ότι «η παροχή σαφέστερων οδηγιών από την ΚΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στην αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης, καθώς και πάλι οι παρεχόμενες οδηγίες δεν είναι επαρκείς».

Οι εξετάσεις συνεχίζονται τη Δευτέρα, 2 Ιούνη, με Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ