Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει νέα πεδία κερδοφορίας για ελληνικά μονοπώλια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ελληνική αστική τάξη στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Με στόχο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια ελληνικών μονοπωλίων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, βρέθηκε χτες στη Βιέννη, όπου συμμετείχε σε Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε δηλώσεις του μετά τη Διάσκεψη ο Βενιζέλος θύμισε ότι ένα μήνα νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο της ΕΕ, διοργάνωσε Υπουργική Διάσκεψη των κρατών - μελών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη. Παραπέρα, επέμεινε στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των κρατών της περιοχής και χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα και τη δέσμευση» των κυβερνήσεών τους, οι οποίες εκφράζοντας συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων «καταβάλλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ευ. Βενιζέλος εστίασε ιδιαίτερα στο ζήτημα της Αλβανίας: «Η ελληνική εθνική θέση ήταν από την αρχή πολύ θετική και πολύ παραγωγική όσον αφορά τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση»μ σημείωσε, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι κατά το επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του τρέχοντος μηνός θα έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

Η αλβανική αστική τάξη θέλει ένταξη της χώρας της στην ΕΕ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την υποστήριξή της, πιέζοντας, για αντάλλαγμα, να κλείσει το θέμα καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια, στο πεδίο αυτό βρίσκει ισχυρό αντίπαλο τα ιταλικά μονοπώλια που επιδιώκουν ευνοϊκότερη για τα συμφέροντά τους χάραξη και γι' αυτό ασκούν την επιρροή τους στην αλβανική κυβέρνηση, παροτρύνοντάς την να ζητά περισσότερα και διαβεβαιώνοντάς την ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας μπορεί να το λάβει και στο β' εξάμηνο του έτους, οπότε την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ θα ασκεί πλέον η Ιταλία. Πρόσθετος παράγοντας που περιπλέκει τις αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αλβανία βέβαια είναι και η Τουρκία, που έχει αμυντική συμφωνία και ναυτική βάση στην Αλβανία.

Στη Μόσχα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλης, βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Aleksey Meshko.

Η συνάντηση αναφέρεται ότι γίνεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε ότι «οι διαβουλεύσεις θα καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων διμερών σχέσεων, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η συζήτηση για «θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος» δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου με την πλήρη κάλυψη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ