Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σινιάλο για ατομικές συμβάσεις στα ποντοπόρα

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανοίγει το δρόμο με έγγραφο προς την Ενωση των εφοπλιστών

Με έγγραφο προς την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης τους ενημερώνει ότι στο εξής μπορούν να εφαρμόσουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθώς η ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία έχει λήξει από τις 31/12/2010 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα. Συνεπώς, σύμφωνα με τον υπουργό, κατ' εφαρμογή της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, «οι όροι ναυτολόγησης των Ελλήνων ναυτικών συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, με ατομική σύμβαση ναυτολόγησης του ναυτικού».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, συνεδρίασε χτες έκτακτα η ΕΕ της ΠΝΟ. Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές προσπαθούν με τυχοδιωκτικό τρόπο να επιβάλουν «de facto» και «de jure» το καθεστώς της πλήρους κατάργησης κάθε δικαιώματος των ναυτεργατών, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ναυτεργατών, επιβαινόντων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Κάλεσαν την πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΝΟ, τις οργανώσεις ITF - ILO, να απορρίψουν και να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις και πρακτικές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Εφοπλιστές - κυβέρνηση, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, θέλουν να επιβάλουν εργασιακές συνθήκες "γκέτο" για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να πληρώνουν ό,τι θέλουν, να οργιάζει η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, να διαλύσουν το ΝΑΤ και την κοινωνικοασφαλιστική προστασία των ναυτεργατών.

Αν προχωρήσει η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, θα αποτελέσει ταφόπλακα σε ένα ήδη λεηλατημένο ΝΑΤ, από την εφοπλιστική ασυδοσία που υπηρετούν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να μην εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να συμμετέχουν μαζικά στην Πανελλαδική Συγκέντρωση για το ασφαλιστικό την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, ενάντια στις πρόσθετες περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων και στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ