Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Εντολή» Σίσι για πάταξη της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών

KAΪΡΟ.--

Σε μια προσπάθεια να τονώσει το προφίλ του κοσμικού ηγέτη που ενδιαφέρεται για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των γυναικών από τη δράση ακραίων εγκληματικών στοιχείων στη διάρκεια ανοιχτών συγκεντρώσεων, ο νεοεκλεγείς Αιγύπτιος πρόεδρος, στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, εμφανίστηκε χτες σε νοσοκομείο του Καΐρου προσφέροντας ανθοδέσμη κόκκινων ρόδων και λόγια παρηγοριάς στη 45χρονη μητέρα που έπεσε θέμα σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης το απόγευμα της Κυριακής σε συγκέντρωση της πλατείας Ταχρίρ.

«Ηρθα να πω σε εσάς, αλλά και σε κάθε Αιγύπτια, πως λυπάμαι. Απολογούμαι για τις απαράδεκτες σεξουαλικές επιθέσεις που γίνονται στη χώρα και υπόσχομαι να πάρω πολύ αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος», δήλωσε ο πρόεδρος Σίσι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ζητώντας στη συνέχεια από το δικαστικό σώμα να πάρει μέτρα για την καταπολέμηση «αυτού του ξένου για τα αιγυπτιακά ήθη φαινομένου» και να αποκατασταθούν «οι πραγματικές και ηθικές αξίες στους δρόμους της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εχαμπ Μπαντάουι δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος Σίσι έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μαχλμάμπ να συγκροτήσει υπουργική επιτροπή που θα διερευνήσει το πρόβλημα των σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος των γυναικών και «να χαράξει μια εθνική στρατηγική» για την ανάσχεσή τους.

Σε σχέση πάντως με τις επιθέσεις σε βάρος τουλάχιστον οκτώ γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ την Κυριακή, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν επτά άνδρες ηλικίας από 15 έως 49 ετών ως άμεσα ενεχόμενοι στις επιθέσεις σε βάρος γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ. Τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για σεξουαλική επίθεση υπό την απειλή βίας και για απόπειρα βιασμού...

Την περασμένη βδομάδα, οι αιγυπτιακές Αρχές εξέδωσαν διάταγμα που χαρακτηρίζει τις σεξουαλικές επιθέσεις ποινικό αδίκημα με ποινή κάθειρξης έως πέντε ετών και αυστηρά πρόστιμα, ενώ χτες 29 γυναικείες οργανώσεις απαίτησαν άμεσα τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, σημειώνοντας ότι από το Νοέμβρη του 2012 ως το Γενάρη του 2014 σημειώθηκαν πάνω από 250 κρούσματα μαζικών σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών σε βάρος γυναικών, κυρίως στη διάρκεια ανοιχτών συγκεντρώσεων ή διαδηλώσεων. Οι ίδιες οργανώσεις ανακοίνωσαν πως προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σάββατο διαδήλωση στο Κάιρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος των γυναικών.

  • Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε χτες τον μπλόγκερ και ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φάταχ σε 15ετή ποινή κάθειρξης, επειδή μεταξύ άλλων παραβίασε το νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Ο Φάταχ ήταν ένας από τους πιο ενεργούς ηγέτες της νεολαίας του κινήματος κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβρη για συμμετοχή σε μια διαδήλωση κατά της διευρυμένης στρατιωτικής εξουσίας υπό τη μεταβατική κυβέρνηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ