Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ανατροπές» και διαμάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών μισθοφόρων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αλλαγές στις «ευαίσθητες» συμμαχίες μεταξύ ισλαμικών ακραίων οργανώσεων που μάχονται την κυβέρνηση και το στρατό της Συρίας παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σε μία περίοδο που οι ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη περιοχές του βορείου και κεντρικού Ιράκ...

Πληροφορίες του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο ανέφεραν χτες πως ένοπλοι εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Μετώπου» ανακατέλαβαν τέσσερα χωριά στη βόρεια συριακή επαρχία Χαλέπι, που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι (από τις αρχές του χρόνου) αντίπαλοί τους από το «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL), σκοτώνοντας 17 μισθοφόρους των τελευταίων.

Αναφέρεται, μάλιστα, πως συστάθηκε ένας σύνδεσμος ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων με την ονομασία «Δωμάτιο Επιχειρήσεων για το Λαό του Λεβάντε», στον οποίο φαίνεται (σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ασοσιέτετ Πρες από τη Βηρυτό) να συμμετέχουν και ομάδες Κούρδων της Συρίας. Η νέα επιχείρηση φαίνεται πως ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν άρχισαν επιθέσεις στις περιοχές Μανμπίτζ και αλ Μπαμπ, που ήταν υπό τον έλεγχο των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους».

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ένοπλοι από το «Μέτωπο Νούσρα» και «το Ισλαμικό Μέτωπο» επιτέθηκαν στην πόλη αλ Μπαμπ από βορειοδυτικά και ότι ομάδες Κούρδων μαχητών της Συρίας επιτέθηκαν από ανατολικά. Ορισμένοι που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση φέρεται πως προήλθαν από την πόλη του Χαλεπίου, εγκαταλείποντας θέσεις μάχης κατά του συριακού στρατού...

Σύμφωνα με το Ασοσιέτετ Πρες, το ISIL ελέγχει τη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου και εδάφη από τη βορειοανατολική συριακή πόλη Ράκκα ως την ανατολική επαρχία Ντέιρ ελ Ζουρ.

Στο μεταξύ, δηλώσεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στη λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, τον φέρουν να υποστηρίζει πως ΗΠΑ και Δύση «άρχισαν να εκπέμπουν σημάδια αλλαγής» και να αλλάζουν τη στάση τους έναντι των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που υποστήριζαν ως τώρα, διαπιστώνοντας ότι «πλέον η τρομοκρατία βρίσκεται στο έδαφός τους». Ο Ασαντ φέρεται να δηλώνει πως νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τη συριακή κυβέρνηση, αλλά διστάζουν, εξαιτίας των ισχυρών λόμπι που τους πιέζουν αποτρεπτικά. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος Ασαντ απορρίπτει νέες διαπραγματεύσεις με στελέχη του εξόριστου συριακού αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συνασπισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ