Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ»
Ανοιγμα αγορών μέσω «απαγόρευσής» τους

Το «μαύρο άσπρο» επιχειρεί να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα περαιτέρω βήματα νομιμοποίησης καλλιέργειας και εμπορίας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) εντός ΕΕ. Την ώρα που η υπόθεση αυτή προχωρά κανονικά, προβάλλεται ως επιτυχία η υιοθέτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας που απλά δίνει «δυνατότητα» σε κράτη - μέλη να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια ΓΤΟ, ενώ στα υπόλοιπα η σχετική αγορά θα οργιάζει.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, έγινε συζήτηση για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας 2001/18/ΕΚ όσον αφορά τη δυνατότητα για τα κράτη - μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους. Η αρχική πρόταση κατατέθηκε από την Επιτροπή Μάρτη του 2010 σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατύπωσαν 13 κράτη - μέλη προς την Επιτροπή Ιούνη του 2009.

Το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, κατέθεσε «συμβιβαστική» πρόταση τροποποίησης της ισχύουσας οδηγίας, σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος - μέλος είναι αρμόδιο για την έγκριση ή όχι καλλιέργειας ΓΤΟ στο έδαφός του, ανεξάρτητα από το εάν το εν λόγω προϊόν έχει λάβει έγκριση της Επιτροπής ή όχι. Η απαγόρευση θα πραγματοποιείται με απόφαση του κάθε κράτους - μέλους, χωρίς την έγκριση της Κομισιόν. Η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας πέρασε με τη θετική ψήφο 26 κρατών - μελών και δύο αποχές, χωρίς να απαγορεύει τελικά τα ΓΤΟ, η αγορά των οποίων ογκώνεται διαρκώς με μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους να εμπλέκονται στην καλλιέργεια και εμπορία τους. Διόλου τυχαία, μέχρι τώρα έχει ήδη δοθεί η άδεια της ΕΕ συνολικά για την καλλιέργεια 49 ΓΤΟ, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η παροχή αδειοδότησης σε ακόμη 8 ΓΤΟ. Επομένως, ένα πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με την υγεία των λαών επαφίεται στη διάθεση των κυβερνήσεων των μονοπωλίων τα οποία μπροστά στο κέρδος δεν έχουν καμιά ευαισθησία για την υγεία. Και επειδή ο κλάδος των τροφίμων είναι ένας από τους πιο επικερδείς, αλλά και απ' αυτούς στους οποίους εκδηλώνονται οξύτατοι ανταγωνισμοί, η απόφαση είναι για το θεαθήναι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ