Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8ος ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Εκτιμήσεις για ενεργειακές επενδύσεις και κέρδη στη Δυτική Ελλάδα

Η εκτίμηση ότι οι θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας πιθανότατα «κρύβουν» εμπορικά αξιοποιήσιμα ενεργειακά αποθέματα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα οποία θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025 και θα απαιτήσουν συνολική επένδυση άνω των 22 δισ. ευρώ, διατυπώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, από τον γεωλόγο πετρελαίων Ντ. Νικολάου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, στο περιθώριο του 8ου Ενεργειακού Διαλόγου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Οπως αναφέρθηκε, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν 30.000-40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών, δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις σε θάλασσα (13) και ξηρά (50) αντίστοιχα. «Στην περιοχή εκτιμάται ότι έχουν "γεννηθεί" 40 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα μητρικά πετρώματα, εκ των οποίων το 10% περίπου σε εμπορικά αξιοποιήσιμες συγκεντρώσεις», σημείωσε ο Ντ. Νικολάου. Επιπλέον, ανέφερε ότι για να προχωρήσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, θα πρέπει να δοθούν 15-20 ερευνητικές άδειες και να γίνουν γιγάντιες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, γιατί πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολες περιοχές, ως προς τη γεωλογία και το ανάγλυφο. Ειδικότερα ανέφερε ότι για τις έρευνες θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και για την εγκατάσταση, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση δεκαπλάσιες, δηλαδή συνολικά πάνω από 22 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ήδη το Μάη, υπογράφτηκαν οι πρώτες τρεις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινοπραξιών «Energean Oil / Petra petroleum», «Ελληνικά Πετρέλαια / Edison / Petroceltic» και «Energean Oil / Trajan Oil», στο πλαίσιο της παράδοσης της έρευνας, της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά έργα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι την επόμενη δεκαετία, θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ για την υλοποίηση ενεργειακών δικτύων κοινού ενδιαφέροντος. 140 δισ. θα κατευθυνθούν σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, για υποδομές αερίου θα διατεθούν 40 δισ. ευρώ και για έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) 20 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ