Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενωμένη θέλουν την Κύπρο στην ΕΕ, οι Αμερικανοί

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Μπάντλερ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευχή, η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσει στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Υποστηρίζουμε θερμά την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ντ. Μπάντλερ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία στη διαδικασία.

Σε ερώτηση κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρόθεση να προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες ώστε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Ο Ντόναλντ Μπάντλερ μιλούσε σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τέμενος Χαλάλ Σουλτάν στη Λάρνακα για τη συμβολική φύτευση δέντρου σε χώρο όπου αναδασώνεται με την οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκστρατεία ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θα συναντηθούν με τους πρέσβεις των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία για να τους θέσουν την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και οι Αλέκος Μαρκίδης και Ιωάννης Κασουλίδης. Οι συναντήσεις θα διευθετηθούν σύντομα και στόχος τους είναι η ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων για την απόφαση αλλά και για να τονιστεί η εμμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίησή της.

Περαιτέρω, οι επαφές αυτές φαίνεται να συνδέονται και με το γεγονός ότι στις 14 Ιούνη το Συμβούλιο Υπουργών θα συνέλθει στο Στρασβούργο για να εξετάσει τόσο το θέμα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακρατική προσφυγή της Κύπρου όσο και την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Στην υπόθεση αυτή εκκρεμεί η υιοθέτηση τρίτου ενδιάμεσου ψηφίσματος, με το οποίο να καλείται η Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στη σύνοδο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης της 14ης Ιουνίου θα συμμετάσχει και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης.

«Να καταγγείλουμε την Τουρκία»

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα εμμένει όπως καταγγελθεί άμεσα η Τουρκία στα Διεθνή και τα Ευρωπαϊκά βήματα για το θέμα των εγκλωβισμένων αλλά και της Αμμοχώστου, για την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει, όπως επισήμανε, ειδικές ευθύνες. Μιλώντας σε επαρχιακή συγκέντρωση του ΚΙΣΟΣ Αμμοχώστου, όπου παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Κινήματος, ο Β. Λυσσαρίδης τόνισε ότι το κόμμα του θα εμμένει σε λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών και την ενότητα του χώρου και του κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα τεχνάσματα από τον Ντενκτάς (2003-08-30 00:00:00.0)
Ευχές και αναμονή (2002-07-09 00:00:00.0)
Στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (2002-05-14 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι συναντήσεις ντε Σότο (2001-08-31 00:00:00.0)
Κινητικότητα στη διεθνή κοινότητα για τις συνομιλίες (2001-03-20 00:00:00.0)
Δεν αισθάνεται "ευτυχής"! (1999-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ