Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΗΣ
Σε έξαρση οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Από την πρόσφατη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την πρόσφατη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι αντιπολεμικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης και των μαζικών φορέων, που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της ανακήρυξης του Μάη σε μήνα φιλειρηνικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης από την ΕΕΔΥΕ.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου καλούν τους μαζικούς φορείς της περιοχής τους να πάρουν μέρος σήμερα Τετάρτη και ώρα 7.00 μ.μ., σε σύσκεψη που θα γίνει στην αίθουσα του 1ου ΚΑΠΗ Μενιδίου (πλατεία Αγ. Νικολάου), προκειμένου να συζητήσουν για τη δημιουργία Αντιπολεμικής Επιτροπής στην περιοχή.

- Η Επιτροπή ΕιρήνηςΓούβας διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στην πλατεία Πλυτά στις 8.00 μ.μ. με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η αντιτρομοκρατική νομοθεσία». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Πολύπλευρες εκδηλώσεις διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, στις μέρες που ακολουθούν. Συγκεκριμένα σήμερα Τετάρτη και ώρα 8.00 μ.μ. στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου, τα παιδιά της ομάδας παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Μαρίνας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» θα χορέψουν για την ειρήνη, σε σκοπούς και τραγούδια από την ελληνική παράδοση.

Στις 25 και 26 Μάη, οι εκδηλώσεις της Επιτροπής θα μεταφερθούν στο γήπεδο μπάσκετ «Χαραυγιακού» στα Κανάρια. Εκεί την πρώτη μέρα (Παρασκευή) στις 7 μ.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, χορευτικό πρόγραμμα, ζωγραφική από παιδιά, απαγγελία ποιημάτων, κουκλοθέατρο με μαριονέτες. Την επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Κωνσταντίνου, ο οποίος καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος σ' αυτές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των διοργανωτών, την επόμενη μέρα (Σάββατο) θα υπάρξουν ομιλίες, συναυλία, χορευτικό πρόγραμμα. Τέλος τη Δευτέρα 28 Μάη και ώρα 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η Δημοκρατία της Παγκοσμιοποίησης», με ομιλητές τον πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βαβούρα, τον Δρ. Νομικής Δ. Καλτσώνη και το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλο.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αμαρουσίου, Πεύκης, Κηφισιάς, Μελισσίων και Ερυθραίας συνδιοργανώνουν ανοιχτή συγκέντρωση την Παρασκευή 25 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ηλεκτρικός Σταθμός) στο Μαρούσι.

Πορεία Ειρήνης στο Βόλο...

Πορεία Ειρήνης από την πλατεία της Ανακασιάς στο Βόλο διοργανώνει την Κυριακή 27 Μάη η Επιτροπή Φορέων της Μαγνησίας Κατά του Πολέμου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα και θα καταλήξει στο μνημείο Ηρώων, στο Βόλο, όπου θα γίνει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα«Νοέμβρης» με τραγούδια αφιερωμένα στην ειρήνη.

... και στη Μυτιλήνη

Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 27 Μάη και ώρα 7.00 μ.μ. από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη, διοργανώνουν η Παλλεσβιακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία της Λέσβου.

Σε σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι παραπάνω επιτροπές, τονίζεται ότι «ο φετινός Μάης μας βρίσκει σε μια περίοδο όπου έχουμε όξυνση της επιθετικότητας της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα στην περιοχή μας είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε. Γι' αυτό και οργανώνουμε την πάλη των ειρηνιστών του νησιού μας, για να μην περάσουν τα σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης καλεί τους εργαζομένους του νησιού να πάρουν μέρος μαζικά στην πορεία Ειρήνης, γιατί όπως τονίζουν στο σχετικό κείμενό τους: «Ολοι οι εργάτες, οι παραγωγοί και δημιουργοί αυτού του κόσμου, πρέπει να βρεθούν στην πορεία Ειρήνης να φράξουν το δρόμο στα επιθετικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας».

Τέλος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πορεία θα ξεκινήσει από την Παναγιούδα στις 7.00 μ.μ., ενώ για τη μεταφορά των διαδηλωτών στο χώρο της συγκέντρωσης θα φύγουν πούλμαν από την πλατεία Σαπφούς στις 6.30 μ.μ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Νέες αντιπολεμικές εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται και στη Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας τα φιλειρηνικά, αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού που συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, την απομάκρυνση των στρατιωτικών του βάσεων και το δικαίωμα των λαών της περιοχής να ζουν σε ειρήνη χωρίς ξένες στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις.

- Ο επόμενος σταθμός στη σειρά των εκδηλώσεων αυτών είναι η πορεία Ειρήνης στις Σέρρες, το Σάββατο 26 Μάη. Η πορεία οργανώνεται από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ν. Σερρών και το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών και πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μάης 2001, μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης» και προς τιμήν του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την πύλη του στρατοπέδου «Εμμ. Παππά». Στις 7.00 θα γίνει στάση - ενσωμάτωση στην πορεία όσων δεν μπορούν να ξεκινήσουν από το «Εμμ. Παππάς», μπροστά από τη ΔΕΠΚΑ. Στις 7.30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας.

- Την Κυριακή 27 Μάη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιπολεμική κινητοποίηση στην Ξάνθη που οργανώνουν όλες οι Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι φορείς των πόλεων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η κινητοποίηση περιλαμβάνει συγκέντρωση των φίλων της Ειρήνης της περιοχής στο Εράσμιο της Ξάνθης στις 5.30 το απόγευμα και πορεία από το Εράσμιο στις εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής», όπου θα εκφραστεί η αντίθεση των φιλειρηνικών δυνάμεων στην παρουσία και δράση στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων.

Στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή οι φιλειρηνιστές θα κατευθυνθούν στην Ξάνθη, όπου στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία συγκέντρωση με ομιλίες.

- Την ίδια μέρα πορεία και συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στην Κοζάνη.

- Στο Νομό Πέλλας εξάλλου οργανώνονται από το φιλειρηνικό κίνημα πολυθεματικές εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας για το ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία, έκθεση ζωγραφικής και μουσικό πρόγραμμα με ερασιτεχνικά σχήματα): Σάββατο 26 Μάη 8 μ.μ. στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών και Κυριακή 27 Μάη 8 μ.μ. στον πεζόδρομο της Αριδαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ