Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Eτοιμα να στηρίξουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ενδεχόμενο να στηρίξουν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος (CHP) στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του επόμενου Αυγούστου εξετάζουν τα φιλοκουρδικά κόμματα HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό κόμμα) και BDP (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας), σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Χουριέτ».

Τα παραπάνω φέρονται να δήλωσαν στον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, οι Σεμπαχάτ Τουντσέλ και Ερουγρούλ Κιουρτσιού από το HDP και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς από το BDP. Ως όρους οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων έθεσαν - σύμφωνα με την ίδια πηγή - την παροχή διαβεβαιώσεων για «τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κουρδικό ζήτημα», υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές που ακολουθεί το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους συγκεκριμένους τομείς δε συμφωνούν με τα κριτήριά τους.

Επιπλέον, επανέλαβαν την κριτική τους για τον υποψήφιο που επέλεξε το CHP για το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, εκτιμώντας ότι αν ήταν άλλος «θα είχαμε κερδίσει την Κωνσταντινούπολη... αυτό θα είχε επιπτώσεις και στις πόλεις μας».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων δήλωσαν ότι «θα συμμετάσχουμε στον πρώτο γύρο με τον δικό μας υποψήφιο. Αλλά συζητήσαμε επίσης ότι θα είχαμε μια (σ. σ. άλλη) επιλογή στην περίπτωση που το CHP όριζε έναν υποψήφιο με τις ίδιες αξίες με εμάς».

Από τη μεριά του, ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο «ευαίσθητο» σε θέματα που αφορούν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, την ισότητα των φύλων και τη δημοκρατία γενικά.

Σχετικά με την πρόσφατη υποστολή της τουρκικής σημαίας σε αεροπορική βάση ανατολικής επαρχίας, όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μια «απαράδεκτη πρόκληση». Τέλος, ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι αν ήταν το κόμμα του στην εξουσία θα στήριζε τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κουρδικό «με μεθοδολογικές αλλαγές».

Πάντως, τα παραπάνω σημειώνονται λίγες μόνο βδομάδες μετά από δημόσια τοποθέτηση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είχε αναφερθεί σε «νέα φάση στην οποία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση του Ερντογάν και συνέστησε προσοχή «σε όλες τις πλευρές απέναντι σε προκλήσεις».

Νεκροί τρεις ακόμα ανθρακωρύχοι

Ενα σχεδόν μήνα μετά το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Σόμα, μεταλλωρύχοι συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας (και) στο συγκεκριμένο κλάδο, θυμίζοντας ότι στην καπιταλιστικά αναπτυσσόμενη Τουρκία η ζωή του εργάτη έχει όλο και χαμηλότερη αξία.

Ετσι, την Τετάρτη, τρεις εργάτες (οι δυο ήταν μάλιστα αδέλφια) έχασαν τη ζωή τους μετά από υποχώρηση τμήματος της οροφής σε «παράνομο» ανθρακωρυχείο της επαρχίας Σιρνάκ. Δυο ακόμα εργάτες που έτρεξαν να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των συναδέλφων τους δηλητηριάστηκαν από διαρροή αερίου και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Στην ίδια περιοχή, ένας ακόμα ανθρακωρύχος είχε χάσει τη ζωή του στις 7 Ιούνη.

  • Ποινές φυλάκισης μέχρι και δεκαπέντε χρόνια αντιμετωπίζουν 26 κατηγορούμενοι που συμμετείχαν στις περσινές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Προχτές, ξεκίνησε η δίκη τους. Διώκονται μεταξύ άλλων «για τη δημιουργία οργάνωσης με σκοπό την τέλεση εγκλημάτων», την παράνομη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ