Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Τούρκοι επιχειρηματίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανησυχία ότι οι συγκρούσεις στο Ιράκ θα πλήξουν τις εκεί επενδύσεις τους εκφράζουν Τούρκοι επιχειρηματίες. Εκτιμάται ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην ιρακινή επικράτεια πάνω από 1.500 επιχειρήσεις που απέσπασαν σημαντικά κέρδη από την «ανοικοδόμηση» της χώρας που ακολούθησε την πολύνεκρη ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν εκτοπίσει πολλούς από τους ανταγωνιστές τους και σήμερα το Ιράκ είναι ο δεύτερος προορισμός (μετά τη Γερμανία) για τις τουρκικές εξαγωγές. Επίσης, η Τουρκία αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά προορισμό για τις ιρακινές εισαγωγές.

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Χαγιατί Γιαζιτζί σημείωσε πρόσφατα ότι το εύρος των συγκρούσεων με την ISIL θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ενώ τουρκο-ιρακινές επιχειρηματικές οργανώσεις εκτιμούν ότι οι τουρκικές εξαγωγές στο Ιράκ κινδυνεύουν να σημειώσουν «βουτιά» 9 δισ. δολαρίων. Ηδη μια σειρά από προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν και έχουν ξεφορτωθεί, καθώς δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί και οι ισλαμιστές έπιασαν ομήρους εργαζόμενους σε μεταφορικές εταιρείες.

Ανάμεσα στις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ είναι οι «Μαρντίν Τσιμέντο», «Ερκα Ινσαάτ», «Τεφκέν» (Υποδομές), «Τουπράς» (διυλιστήρια), «Κόκα - Κόλα Ιτσεσέκ» (αναψυκτικά), «Μπανβίτ» (πουλερικά), «Ντογκιούς Οτο» (αντιπροσωπείες αυτοκινήτων) κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ