Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΛΠ καλεί η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών»

Eurokinissi

Στο πλαίσιο των διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είναι ενταγμένη η γενική συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. Την ίδια ώρα στο κτίριο του ΟΛΠ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των εργαζομένων στην οποία καλούν και οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ, προχτές έγινε συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, Γ. Ανωμερίτη, με το νέο δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «τα θεσμικά λειτουργίας του ΟΛΠ», «οι σχέσεις πόλης - λιμένα», «η σύζευξη και επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΟΛΠ και Δήμου» και «η ανάπτυξη των πολιτικών Τουρισμού - Πολιτισμού σε σχέση με τις υποδομές και τις πολιτικές της κρουαζιέρας», «τα βήματα ανάπτυξης και λειτουργίας της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, ως μιας εκ των πλέον σημαντικών παρεμβάσεων ανάπλασης του Πειραιά». Εν ολίγοις, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τα έργα που ήδη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο λιμάνι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και της κρουαζιέρας, αλλά και τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Για παράδειγμα, μόνο το έργο που αφορά την Πολιτιστική Ακτή έχει προϋπολογιστεί σε 1 εκατομμύριο ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο Γ. Ανωμερίτης και ο Γ. Μώραλης, αλλά όπως έχει δηλώσει και ο δημοτικός του σύμβουλος εφοπλιστής Μαρινάκης ανήκουν στο ίδιο «στρατόπεδο» συμφερόντων, καθώς έχουν ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού με τη μέθοδο των παραχωρήσεων και όχι με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (το 67% των μετοχών) του ΟΛΠ που προωθεί η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ έχει ήδη περάσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην κατάθεση προσφορών από τις οποίες θα επιλεγεί η προσφορότερη. Οι εταιρείες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση και πρόκειται για τεράστιους μονοπωλιακούς ομίλους είναι οι: APM Terminals BV, International Container Terminal Services Inc (οι δύο αυτοί όμιλοι διεκδικούν και τον ΟΛΘ), COSCO, Ports America Group Holdings, Utilico Emerging Markets Limited.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ