Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ζήλεψαν τον ... Χίτλερ!

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ως σήμερα, μόνο ένα καθεστώς τόσο ακραίο όσο το ναζιστικό του Αδόλφου Χίτλερ είχε προβεί στην καταναγκαστική «σήμανση» μιας φυλετικής ομάδας: Των Εβραίων, που ήταν αναγκασμένοι στη Γερμανία προ μισού αιώνα να φέρουν το διακριτικό κίτρινο άστρο του Δαβίδ. Χθες όμως, το καθεστώς των Ταλιμπάν ανυψώθηκε στο ίδιο δυσθεώρητο ύψος μισαλλοδοξίας: Οι Ινδουιστές του Αφγανιστάν θα είναι στο εξής αναγκασμένοι να φέρουν διακριτικά στα ρούχα τους, διότι, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Ουαλί στον Αμίρ Σαχ του Ασοσιέιτεντ Πρες, «το απαιτεί το Ισλάμ».

Τα κατορθώματα των Ταλιμπάν, που εφαρμόζουν ίσως την πιο σκληρή εκδοχή της Σαρία, του Ισλαμικού Νόμου, στον κόσμο, έχουν προκαλέσει πολλές φορές σοκ στον κόσμο και έχουν επιφέρει τη διεθνή απομόνωσή τους. Η απαγόρευση της εκπαίδευσης για τα κορίτσια, οι ξυλοδαρμοί ανδρών επειδή υπέπεσαν στο αμάρτημα να κόψουν τη γενειάδα τους, πιο πρόσφατα το κλείσιμο νοσοκομείων επειδή συνέτρωγαν άνδρες και γυναίκες, η καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιάν κ.ο.κ., τους έχουν χαρίσει τη φήμη ενός από τα πιο μισαλλόδοξα καθεστώτα στον κόσμο, κι όχι άδικα.

Ο λόγος που οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να προβούν στη σήμανση των Ινδουιστών δεν είναι ξεκάθαρος. Η άποψη του Ουαλί, ότι «οι θρησκευτικές μειονότητες που ζουν σε ένα ισλαμικό κράτος πρέπει να αναγνωρίζονται», μοιάζει, αν μη τι άλλο, προσχηματική.

Το βέβαιο είναι ότι ο κοινωνικός στιγματισμός των Ινδουιστών αποτελεί σοκ, πρώτα απ' όλους για τους ίδιους. Ο Ανάρ, ένας Αφγανός Ινδουιστής που ζει στην Καμπούλ, δηλώνει ότι η σήμανση αυτή «θα μας κάνει ευάλωτους και θα καταβαραθρώσει τη θέση μας στην κοινωνία».

Φυσικώ τω τρόπω, η χώρα - λίκνο του Ινδουισμού, η Ινδία, ξεσηκώθηκε: Σε επίσημο επίπεδο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίντερ Σινχ Τζασάλ δήλωσε ότι «πρόκειται για περαιτέρω αποδείξεις των οπισθοδρομικών και απαράδεκτων ιδεολογικών θεμελίων των Ταλιμπάν (...) καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τέτοιες κινήσεις, που αποτελούν ταπείνωση μιας μειονότητας», ενώ στην πόλη Μποπάλ χιλιάδες Ινδουιστών συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν εναντίον της κίνησης, περιφέροντας ένα ομοίωμα στρατιώτη Ταλιμπάν και κραυγάζοντας «Ταλιμπάν, πεθάνετε!».

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου που αποφάσισε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν είναι με ακρίβεια καθορισμένο, ούτε έχει αποφασιστεί τι είδους σήμα θα φορούν. Σε ό,τι αφορά τα αίτια αυτής της έξαρσης της αδιαλλαξίας των Ταλιμπάν, διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν πως πρόκειται για εκδήλωση της οργής τους εναντίον του ΟΗΕ και των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο καθεστώς τους. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταλιμπάν έκλεισαν 4 από τα 6 γραφεία του ΟΗΕ στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ